Приштина усвојила закон о тиму за дијалог, буџет и "Трепча" на дневном реду

Косовска скупштина усвојила је закон о овлашћењима приштинске делегације за преговоре са Београдом. На дневном реду је и статут "Трепче", као и буџет. Из странке Рамуша Харадинаја кажу да имају довољан број гласова посланика да изгласају буџет, да не би дошло до блокаде финансија. У међувремену, Харадинај разрешио дужности Ненада Рикала.

Са 61 гласом "за" и 30 "против" косовска скупштина усвојила је Нацрт закона о задацима, одговорностима и надлежностима косовске делегације у процесу дијалога са Београдом.

За закон нису гласали посланици ДСК и покрета Самоопредељење, које је најавило да ће нацрт закона проследити Уставном суду.

Посланици Српске листе нису присуствовали седници. 

Представници власти и опозиције су током расправе износили различита становишта у вези са дијалогом и представљањем Косова. 

Потпредседник владе и члан тима за дијалог Енвер Хоџај поручио је приликом представљања нацрта закона да Скупштина постаје полазна тачка за дијалог, његов ток и завршетак.

"Сврха овог нацрта закона у вези са дијалогом је поштовање Устава и заштита стратешких интереса Косова. Друго, овај закон даје мандат косовској делегацији, надгледа ову делегацију и тако регулише политичку одговорност према грађанима. Треће, овај закон регулише једнак састав свих политичких субјеката у владиним и опозиционим положајима, јер може имати и представника цивилног друштва", рекао је Хоџај.

Скупштина наставља седницу расправом о буџету и статуту "Трепче". Те тачке су последње на дневном реду, и питање је да ли ће се о њима расправљати вечерас или сутра.

Да би буџет прошао, владајућој коалицији потребни су гласови опозиционе Социјалдемократске партије. Како би пружили подршку из те странке су захтевали смену министра пољопривреде Ненада Рикала, што је Харадинај и урадио раније данас.

Ако буџет буде усвојен – а мора јер је влада у финансијској блокади – отвара се дубље питање опстанка владе пошто унутар коалиционих партнера постоји неслагање у вези са суспензијом такса од 100 одсто на робу из централне Србије и Босне и Херцеговине.

Следећа недеља би требало да буде кључна – да се искристалише одговор на питање шта са таксом даље.

Нема конкретне најаве када би такса на српску робу могла да буде укинута или привремено суспендована.

Чини се да je, ма колико се често захтеви за укидање таксе јавно помињу, још недовољно снажан међународни притисак да се Харадинај натера да укине намет на српску робу и стање врати у нормалу.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини саопштила је да је у разговору с Хашимом Тачијем поновила да је неопходно укидање такси на робу из централне Србије како би што пре био настављен дијалог Београд-Приштина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије