Београд и Љубљана искрени пријатељи, подршка европском путу Србије

Александар Вучић и Борут Пахор указују на пријатељске односе Србије и Словеније, што се огледа и у трговинској размени две земље. На путу ка чланству у ЕУ, Србија ће имати подршку Љубљане, поручује Пахор. Оба председника указују да значајну улогу на том путу има дијалог са Приштином.

Председник Србије Александар Вучић је на конференцији за медије након састанка са словеначким колегом Борутом Пахором рекао да између Београда и Љубљане владају односи пријатељства и да је економска сарадња у порасту.

Вучић је подсетио да је ово трећа Пахорова посета за десет година и да она сведочи о доброј динамици развоја.

Када је први пут био званично у Београду, две земље су имале трговинску размену у вредности од око 500 милиона евра, а она је достигла сада 1,3 милијарде евра.

"То показује да наши односи јесу бољи. Србија Словенију доживљава као искреног пријатеља. Имамо односе међусобног уважавања и пријатељства. Верујем да они могу да буду још бољи", рекао је Вучић.

Подсетио је да је, када је Пахор први пут дошао у посету Београду, у делегацији било свега педесетак привредника, а данас их је више од 500 на економском форуму. Вучић је додао да то показује колико је све значајнији број словеначких инвестиција у Србији и српских у Словенији.

На састанку двојице председника било је и речи о билатералним и регионалним политичким питањима.

"Ценимо улогу Пахора у регионалним питањима. Захвалан сам му на личном ангажовању у процесу Брдо–Бриони, сматрамо да доприноси стабилизацији прилика у региону и верујем да ће сусрет у Тирани бити од великог значаја за цео регион", навео је председник Србије.

Указао је да на европском путу Србија имамо подршку Словеније. "Највећи број словеначких експерата учествовао је у пружању помоћи на европском путу, желимо да се убрза тај пут", истакао је Вучић.

Указао је да је на том путу кључно питање односа Београда и Приштине. Уверен је да ћемо, ако успе да се дође до решења, Београд имати подршку Љубљане.

"Истовремено, желимо да глас Словеније буде још снажнији у ЕУ, уверени смо да може да доведе до даљег разумевања потреба грађана Србије. Све што можемо да урадимо у јачању економских и културних веза, спрота, образовања, Србија је у потпуности спремна да то учини", навео је Вучић.

Пахор нуди помоћ Словеније 

Пахор је у обраћању поручио да Србија има подршку Словеније на свом европском путу. И он указује на значај дијалога са Приштином.

"Као твој пријатељ и пријатељ Србије, желим да кажем да подржавам тај дијалог и не видим му алтернативу. Не знам кад и како ће се завршити, то зависи од билатералних разговора, али оно што може Словенија као пријатељ са свима у региону да помогне, ја сам понудио", рекао је Пахор Вучићу на конференцији за медије.

Додао је да ће о томе бити речи на састанку процеса Брдо Бриони, 7. и 8. маја у Тирани. 

Пахор је подсетио да је пре десет година, када је о Србији говорио у Европском савету, рекао да након што је Хрватска ушла у Унију и Србија мора што пре да постане њена чланица.

То, истакао је, зависи од преговора са Европском комисијом (ЕК), али Србија има Србија има подршку Словеније на том путу.

У том смислу, рекао је да му је било важно да још једном чује од Вучића његов личан став и став српске државе у ангажовању у решавању отворених питања у преговорима са ЕК, како би процес био што бржи.

О ситуацији у региону

Борут Пахор је истакао да уређење питања у региону у великој мери зависи од нас самих.

Подсећа да Сарајево није ни започело преговоре о приступању, да је Црна Гора на европском путу и констатује да може бити јако "замршено", али да, како каже, имамо два пута.

"Један је да се поуздамо у то да ће велике силе да уреде та питања, али мислим да у великој мери зависи од нас, како ћемо ми да решимо билатерална и мултилатерална питања на овом простору како бисмо осигурали нашим људима безбедност. То зависи од председника влада и вођа у региону", рекао је Пахор.

Каже да је ЕУ у лошем положају што се тиче проширења из више разлога, али лидери у региону, морају, додаје, да буду свесни каква је наша одговорност за процес помирења, јачање међусобног поверења и поштовања.

Навео је да је прошло десет година од када је са владином делегацијом, као премијер, посетио Београд и то у време замршених односа између Словенаца и Срба.

Тада су, каже Пахор, у великој политичкој толеранцији имали визију да се успостави чврсто пријатељство и направљени су одлучујући кораци који су довели до сарадње.

"Биће много горе ако не нађемо решење за КиМ"

Све мање људи у Србији хоће решење за Косово и Метохију, јер мисле да је овако како је – добро, јер, ваљда, горе неће бити, констатовао је председник Вучић и указао да ће, напротив, све бити много горе ако се не пронађе решење.

"Биће много горе ако решење не будемо пронашли и због тога се плашим, бринем и борим се да таксе буду укинуте, како бисмо могли да наставимо дијалог", рекао је Вучић и додао: "Да ми бар буде чиста савест да смо урадили све што смо могли и да неку врсту одговорности не пребацујем, као што су други раније пребацивали на нас."

Рекао је да види куда све води и како на решавање тог проблема гледа јавно мњење.

"Својим причама и Срби и Албанци, али и пола света, већ су својим одговарањем одвратили од нечег што није ни постигнуто и наш простор за компромис је сужен, јер су сви против њега, а притом га нису видели, а алтернативу нису понудили", рекао је председник Србије.

Подсетио је да поједини говоре да треба да чекамо да пропадне западни свет, а са друге стране, Албанци кажу да је на КиМ остало мало Срба.

"То су све празне приче. Озбиљни народи се другачије односе према својој будућности. Док ме не отерају, ја ћу да се борим за будућност, а како ће да буде са јунацима који говоре да је (Косово) наше, а предали су га пре десет година – видећемо", приметио је Вучић.

Рекао је да морамо да разумамо и албански интерес, да и они имају жеље, као што и свет има своје жеље.

"Наравно да ми имамо своје захтеве, потребе и на праву засновано оно што тражимо, али суштина је да морамо да гледамо и туђе интересе. Меркелова је у Давосу рекла добру реченицу, цитирајући Вебера, да је компромис победа, а не пораз, да је компромис најбоље решење, а ако постоји – даћемо све од себе да то учинимо", рекао је Вучић.

Пахор: Корекција граница – храбро, али опрезно

Шеф словеначке државе Борут Пахор рекао је данас да је размишљање о корекцији граница као могуће решење за КиМ врло храбро и да га он не би одбацио, али да би био јако опрезан.

Одговарајући на питање како гледа на могућу корекцију граница, Пахор је рекао да су га о томе питали и многи европски званичници, те подсетио да је био сведок када је та тема кандидована прошле године на форуму у Албаху, на којем су били и Александар Вучић и Хашим Тачи.

Такво размишљање, каже, тражи много мудрости, а захтева и велику приврженост мирном решавању конфликата, као и велико поверење других држава које су важне за успех договора.

"Тај процес у првом реду мора да буде врло толерантан и предвидив и не сме да донесе колатералну штету за друге државе у региону. Тога се највише боје моје колеге и друге вође када постављају то питање", рекао је Пахор.

То је, каже, пренео и председнику Вучићу.

"Вероватно се не може искључити неки договор који иде према мирном решењу конфликта ако је то узајамно решење са срећним крајем и нема колатералног учинка за друге државе. Наравно, то је врло храбро размишљање и ја то не бих никада одбацио, али бих био јако опрезан", рекао је Пахор.

"Поздрав" за Церара

Словеначки новинар је затражио од Вучића да прокоментарише то што је словеначки министар спољних послова Миро Церар, уочи посете Борута Пахора Србији, изјавио да последња дешавања у Србији, нека врста политичке кризе, као и односи с Русијом, наводе на питање да ли је Београд и даље на европском путу и да би Србија требало да се изјасни о свом ставу о европској оријентацији.

"Политику Србије не води нико са стране, па је не води ни господин Церар и неће је водити нико са стране, али ја знам да је Церар наш пријатељ и да није то стварно мислио, то му се нешто тог јутра догодило", приметио је Вучић.

Што се тиче политичке кризе, свако, каже, има право да тумачи на начин на који жели и са тим нема проблем.

"Али имам да вам додам... Кад идемо на изборе све те политичке странке које учествују на протестима, сви они плус гласови свих оних који излазе на изборе у Словенији, ако је то око милион или 1,1 милион људи и све то да им додате – опет неће победити. Не вреди. Толико вам је то велика политичка криза", рекао је Вучић.

"Избори су, нагласио је, увек најбољи одговор на то, а на сваким изборима листа коју води добија све више гласова, а листа коју они воде добија све мање, тако да може да се каже да су у 'слободном паду, што се тиче народне воље', пошто су са око 16 одсто дошли на 12,5 одсто за само неколико недеља", приметио је председник Србије.

"Зато што људи нису нарочито заинтересовани за дреку и буку, него за решење и озбиљну политику."

Вучић је, такође, рекао да Србија има добре односе са Русијом и да ће тако и наставити.

"Као што видите, ја вама који долазите из ЕУ одговарам исто онако као пред Путином, Американцима и пред свима другима. Србија нема две политике, има само једну, то је политика српских интереса и српске столице. А наши интереси су да будемо на европском путу и да унапређујемо свој развој, своју економију."

Навео је да је Србија имала раст од 4,5 одсто и смањила јавни дуг са 79 одсто на 50 одсто БДП-а, и смањила незапосленост са 25,9 на 11,3 одсто.

И по једном и по другом питању Вучић не види неки велики проблем што је, како је рекао, словеначким политичарима некад потребно да нешто кажу Србији и обрунуто.

"То није много важно. Суштински, наши односи су добри и иду ка још бољим, поздравите ми мог друга Церара. Требало је да дође у Београд и да види колико Србија поштује и цени Словенију", закључио је Вучић.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво