Монтгомери: Ситуација са Косовом иде у опасном смеру

Бивши амерички амабасадор у Србији Вилијам Монтгомери оцењује да се у овом тренутку ствари на Косову и око Косова одвијају у опасном смеру.

"Надам се да грешим, али крајње сам песимистичан у вези са ситуацијом око Косова", каже Вилијам Монтгомери за Танјуг.

"Садашњи став косовског руководства је да је Декларација о проглашењу независности променила све и да ново Косово може да ради све што могу да раде и друге независне земље", објашњава бивши амерички амбасадор у Србији.

А то значи – игнорисање Резолуције СБ УН 1244, увођење такси од 100 одсто на српску робу и непоштовање устава, који су им, иначе, истиче Монтгомери, написали Американци, а Албанци га променили да би омогућили формирање војске.

Притом, примећује Монтгомери, Европска унија нема моћ или нема вољу да инсистира на примени Бриселског споразума, укључујући обећање о формирању Заједнице српских општина.

"Албанци су открили да не морају да се држе обећања или да учине нешто више од неискрености према ЕУ", каже Монтгомери.

Посебно га је, истиче бивши амерички дипломата, разочарало то што су САД промениле свој дугогодишњи став да неће бити никакве косовске војске.

"Био сам лично присутан када су нашим политичким лидерима јасно стављене до знања све опасности које би постојале у случају настанка такве војске", рекао је Монтгомери.

Према његовим речима, Вашингтон је невољно дозволио и формирање Косовских полицијских снага, страхујући шта би борци ОВК могли да раде ако би изненада остали без посла.

Најгоре је, закључује Монтгомери, што амерички амбасадор на Косову то подржава.

"Све то иде у веома опасном смеру, а Србе тера на екстремније ставове против њихове воље и жеље", закључио је Монтгомери.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво