Није још одлучено ко ће све имати статус борца

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић изјавио је да нису тачни наводи појединих медија о томе које ће конкретно категорије бораца добити погодности у новом закону о борцима.

Зоран Ђорђевић је то рекао реагујући на написе да нови закон о борцима предвиђа погодности за учеснике свих ратова - закључно са НАТО бомбардовањем 1999. године и додао да о Нацрту овог закона још није ни почела јавна расправа.

"Не кажем да неће бити неких нових ствари и права, али о томе се није расправљало, поготово када се ради о томе да ће одређена права бити призната", рекао је министар новинарима након конференције у Палати Србија.

Како каже, "ништа се не крије и нови Закон ће бити на јавној расправи".

"Овакви наводи у медијима могу само да наштете онима који очекују то право и држави која жели да пружи људима највише могуће. Не бежимо од тога, али смо тек у изради и још нисмо кренули у јавну расправу" рекао је министар рада.

Радна група за израду закона о борцима основана је на иницијативу председника Републике, рекао је Ђорђевић и додао да је циљ да се сублимира 12 закона који се односе на борце и ветеране, као и четири уредбе, једна одлука, четири протокола...све у један нови закон ".

Вечерње новости су објавиле да је после много деценија склопљен политички консензус, и да закон обухвата све учеснике ратова, попут партизана и четника, али и припадника војске краљевине Југославије од 6. до 17. априла 1941. године, односно да се признају учесници Равногорског покрета од 17. априла 1941. до 15. маја 1945. године.

Како се додаје, највећа новина су и регулисање права за учеснике у оружаним сукобима СФРЈ од 17. августа 1990. године, као и 27. априла 1992. године. Ту су коначно и они коју су бранили СРЈ током НАТО бомбардовања од 24. марта до 26. јуна 1999. године.

Како наводи лист, у те погодности спадала би месечна примања, пензије, инвалиднине, додаци за негу, једнократна новчана помоћ, бесплатна рехабилитација и опоравак, повлашћена вожња, бесплатно путовање и за пратиоце, финансијске дотације за возило, бесплатне сахране и још много принадлежности имаће борци, ратни инвалиди и њихове породице и потомци.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 24. јан 2019, 09:30) - Јорган планина! [нерегистровани]

Доведеш 2 сведока,

и мирна Бачка!

(среда, 23. јан 2019, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

Darko

Nema od toga nista!!!

(среда, 23. јан 2019, 16:08) - anonymous [нерегистровани]

veteran

Svim ucesncima rata 1999.godine treba dati mesecne prinadleznosti,kao i ucesnicima rata 90- tih godina.

(среда, 23. јан 2019, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

svaka cast

Pa proslo je 20 godina, svi borci ce da izumru a onda cete da pocnete da delite neke pare nekome, a sta se ceka?