Јункер: Европске квоте на челик неће имати значајан утицај на Србију

Председник Србије Александар Вучић примио је одговор председника Европске комисије Жан Клода Јункера на писмо у којем је Вучић указао на могуће последице које би заштитне мере Европске уније на увоз појединих категорија челика проузроковале у Србији.

У одговору председник Европске комисије каже да су на његов захтев одржани бројни састанци са премијерком Аном Брнабић и њеним тимом током протеклих месеци.

"Ови састанци су одржани како бисмо у потпуности разумели Вашу забринутост, а у циљу проналажења одрживих решења, како бисмо на њих одговорили", написао је Јункер.

Како је рекао, током тих састанака, представници Комисије су поставили правне оквире којих се морамо придржавати и објаснили зашто верујемо да предложене мере Европске уније неће имати значајан утицај на Србију.

"Наша је процена да у оквиру предложених заштитних мера на увоз челика уобичајени трговински токови Србије за три категорије производа не би били уопште или бар не значајно погођени. У сваком случају, клаузула о ревизији коју смо увели недвосмислено укључује могућност прилагођавања заштитних мера уколико оне доведу до штетних ефеката, као што је ризик по стабилност или развој економије приоритетних трговинских партнера", написао је Јункер у писму упућеном Вучићу. 

Председник Вучић је Јункеру 10. јануара послао писмо у којем му је указао на могуће последице које би заштитне мере Европске уније на увоз појединих категорија челика проузроковале у Србији.

Јункер наводи да се Европска комисија на основу Вучићевог захтева обавезала и да преиспита ситуацију најкасније до јула 2019. године, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима председника Србије. 

"Током ове провере биће разматрани најновији подаци о увозу (укључујући ниво увоза за 2018. годину), што може створити могућност за промену референтног периода.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се