Јовановић: Закон о пореклу имовине приоритет

За Народну странку и Савез за Србију доношење закона о пореклу имовине је приоритет, поручио је Никола Јовановић, потпредседник те странке и заменик шефа одборничке групе Савез за Србију у Скупштини Београда.

По том закону ће, како је наведено у саопштењу Народне, бити одузимана неосновано стечена имовина, од садашњих и бивших јавних функционера и са њима повезаних лица.

Он ће се примењивати на све такве случајеве у последњих 25 година, наведено је у саопштењу.

"Најновије откриће о две виле у вредности од више од четири милиона евра у власништву бившег директора државне компаније Електромрежа Србије, мора да послужи као последња опомена да је овај закон требало одавно донети", оценио је Јовановић у саопштењу.

Србија је, како тврди Јовановић, "једина земља у Европи у којој један министар у влади купује стан за кеш одбијајући да објасни порекло новца, док други има 45 банковних рачуна у иностранству".

"Оваква пракса је довела до тога да Србија буде једина држава у Европи која је на црној листи релевантних међународних организација због прања новца, што одвраћа озбиљне стране инвеститоре и цементира криминал и беду у нашој земљи", оценио је Јовановић.

С обзиром да је актуелни председник Александар Вучић гарантовао да ће се закон о пореклу имовине наћи у скупштинској процедури још у јуну 2013. године, свима је постало јасно да од тога нема ништа и да је, како истиче Јовановић, промена режима предуслов за усвајање тог закона.

"Зато Народна странка и Савез за Србију гарантују да ће закон о пореклу имовине донети експертска прелазна влада, као и да ће средства од одузете имовине бити уплаћена у буџет Републике Србије", поручио је у саопштењу Јовановић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 23. јан 2019, 13:32) - Dragan S [нерегистровани]

Mozda je ovaj zakon

Mozda je bas ovaj zakon uzrok nervoze nekih iz opozicije i pozicije . Jer mnogi nece moci objasniti kako su do para dosli bez imalo rada .

(среда, 23. јан 2019, 12:58) - Boka [нерегистровани]

Zakon

Odavno trebalo ovaj zakon.