Зечевић: Немачка је заинтересована да се реши косовски проблем

Професор Слободан Зечевић из Института за европске студије рекао је за РТС да је Немачка заинтересована да Србија уђе у ЕУ, али и да се реши косовски проблем – да Србија не уђе у ЕУ са нерашчишћеним односима са Албанцима. Неукидањем таксе ни под притиском САД, Приштина постаје одметник у односу на међународно право и међународне односе, истиче Зечевић.

Гостујући у Дневнику РТС-а, професор Слободан Зечевић је рекао да је интересантно оно што је Рамуш Харадинај јуче рекао, а то је да Приштина у суштини више не слуша никога и да је то њихова самостална одлука да више нико нема утицаја на њих.

Према његовим речима, руководство косовских Албанаца је прешло један изгледа поприлично дуг пут, они су се прво побунили против правног поретка Србије и Југославије и сада прелазе у нову форму побуне: сада се буне против међународне заједнице и права и против Америке, која им је помагала свих ових година.

"Наводно као ни Америка нема више утицаја на њих, постају нека врста међународног одметника у односу на међународно право и односе јер они себе сматрају државом", рекао је Зечевић.

Како каже, за њих не важи Бриселски споразум, оснивање ЗСО, третирају преговараче из Србије на начин како су третирали Марка Ђурића на улици, не важи ни Цефта ни правилник ЕУ о слободном кретању робе.

Интересантно ће бити да ли ће САД и ЕУ да их приведу правди, а то је оно што се очекује, каже Зечевић.

"Изненадила ме је вест у новинама да је Јоханес Хан био спреман да направи неке нове уступке, да више не пише Унмик, неки договор око регистрације возила, а сви уступци су бесмислени и САД, које су показале у овој ситуацији већу одлучност, и ЕУ морају да запрете оштријим мерама да би Албанци поштовали оно што су потписали", рекао је Зечевић.

То води у суштини неком разјашњавању ствари. САД, ЕУ и власти у Приштини морају да рашчисте односе: да ли је ЕУ довољан посредник у овим преговорима.

Да ли поред ЕУ треба укључити и САД и Русију у преговоре 

Питање које се све чешће поставља у међународној јавности је да ли поред ЕУ треба укључити и САД и Русију у преговоре да би се дошло до решења и не би ли се извршио притисак на власти у Приштини.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је тражила сусрет са Александром Вучићем у Давосу. То су, како каже, редовни разговори.

"Немачка је заинтересована да Србија уђе у ЕУ, али и да се реши косовски проблем, да Србија не уђе у ЕУ са оптерећењем да има нерашчишћене односе са Албанцима и можда неку спорну границу", рекао је Зечевић.

Тема разговора ће бити и квоте на челик јер је било противречних изјава. Подсетио је да је премијерка Ана Брнабић говорила да то неће бити проблем, а јуче је председник рекао да ће се о томе разговарати јер то може да утиче на извоз челика из Србије.

"Ми имамо један аргумент који можемо да користимо, а то је ССП, ми смо на путу уласка у ЕУ и кроз њега се либерализује потпуно робна размена, тако да иако има право ЕУ да у одређеним околностима уведе квоте, мислим да би у овом тренутку то било политички и економски непродуктивно", каже Зечевић.

Зечевић се нада да ће Србија бити изузета.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво