Планови ОЕБС-а за Србију

Амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова представила је у Београду циљеве Словачке током председавања ОЕБС-у на глобалном плану, али и оне које ће спровести у Србији.

Један од приоритета Словачке у наредних годину дана биће брига о постконфликтној ситуацији на Балкану, али и подршка ЕУ, као модератору у дијалогу Београда и Приштине, рекла је амбасадорка Словачке Дагмар Репчекова.

"Желимо, као земља која није признала Косово, да подржимо и погурамо обе стране, и Приштину и Београд, да поново почну дијалог, седну за сто, фокусирају разговоре на свакодневни живот људи", рекла је Репчекова на скупу коме је присуствовао и амбасадор ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио и званичник Министарства спољних послова Србије Александар Тасић.

Репчекова је рекла да је Словачкој, која је од Италије преузела председавање ОЕБС-у 1. јануара, брига о постконфликтној ситуацији на Балкану веома важна и најавила да ће словачки министар спољних послова – председавајући мисије Мирослав Лајчак у јуну обићи регион.

"Прво ће посетити Србију, а потом остале земље Македонију, Албанију, БиХ, .... а планирано је да посети и Приштину, како би се на терену упознао са ситуацијом", рекла је амбасадорка. 

Навела је да ће Словачка у јуну организовати регионалну конференцију ОЕБС-а у Београду чији ће учесници бити млади, жене како би се радило на јачању пријатељских односа.

"Словачка ће, када је реч о том приоритету поставити напоре и да се спречи избијање нових сукоба, а радиће и на ублажавању хуманитарних последица", истакла је Репчекова и додала да Словачка на украјинску кризу, као сусед, гледа као на један од најкритичнијих проблема за безбедност.

Мисију приближити људима 

Према њеним речима, други задатак ће им бити да Мисију приближи људима, и да поново покуша, не да ставља акценат на рањиве групе Роме и старе, већ да их укључи у друштвене токове.

Због тога ће се у мају у Београду организовати Олимпијске игре за трећу генерацију, а у септембру хуманитрани дипломатски фудбалски турнир чија ће средства бити намењена Свратишту.

Део другог приоритета – обезбеђивање сигурне будућности односи се и на четврту индустријску револуцији и оно што она доноси – дигитализација, вештачка интелигенција. Док ће трећи приоритет бити јачање мултилатерализма. 

Амбасадор Орицио је оценио да је словачка платформа амбициозна, али реалистична.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво