Амерички притисак неуспешан, таксе остају

Таксе на робу из централне Србије остају на снази до постизања "свеобухватног споразума о реципрочном признавању", рекао је косовски премијер након састанка са америчким амбасадором у Приштини Филипом Коснетом.

Одржан је састанак косовског премијера и председника косовске скупштине Рамуша Харадинаја и Кадрија Весељија са америчким амбасадором Филипом Коснетом. Коснет је први напустио састанак, а затим и Харадинај.

Портал Зери онлајн пише да је Коснет инсистирао на укидању такси које је Приштина увела пре два месеца Србији и БиХ.

На конференцији за медије након састанка, Харадинај је рекао да таксе остају на снази.

"Желимо да укинемо таксу и то нам је циљ и препорука наших савезника из САД, али ми смо повезали питање таксе са свеобухватним споразумом Косова и Србије. Данас бисмо је укинули када би се остварио свеобухватни споразум о реципрочном признавању", рекао је Харадинај.

"Сами смо донели одлуку о таксама, без икаквих консултација, и тако може остати заувек", рекао је Харадинај, преноси портал Приштина инсајт

Кадри Весељи је рекао да ће одлуке косовских институција о важним процесима бити у интересу грађана и у координацији са САД и другим међународним партнерима.

"Косово је одлучно у томе да заувек одржи своје стратешко партнерство са САД и то се никада неће променити", написао је још Весељи на свом Фејсбуку и додао да су имали "веома конструктиван састанак" и да су разговарали о изазовима ове године.

Таксе су уведене пре два месеца, 21. новембра, а Београд није применио контрамере, али је чврст у ставу да без укидања такси нема наставка дијалога са Приштином, а тиме ни решавања питања Косова, односно споразума о нормализацији односа, на чему инсистира међународна заједница.

Уследили су позиви ЕУ Приштини да повуче одлуку о таксама, а потом и "претња" главног савезника, Сједињених Држава, да ће се, уколико то не учини, Приштина суочити са санкцијама, пре свега повлачењем подршке трансформацији Косовских безбедносних снага.

Приштина је сада, према оценама аналитичара, суочена са реалношћу, а Зери оцењује да су таксе наметнуте Србији последња "јабука раздора" између Тачија и Харадинаја.

Има мишљења, међутим, да је косовска реалност другачија и да симултанка Тачија и Харадинаја, наводно доброг или бар мање лошег и лошег момка, који имају исти циљ, признање косовске независности, не може да траје бесконачно.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво