Вучић: Очекујем напредак у слободи медија

Колико сам поносан на економске реформе и очување мира и стабилности у региону, толико нисам поносан због критика на рачун слободе медија у Србији, али сам уверен да ћемо, у сарадњи са међународним професионалним удружењима, за годину-две постићи напредак у тој области, којим ћемо бити поносни, рекао је председник Србије Александар Вучић на Светском економском форуму у Давосу.

Александар Вучић је на панелу "Криза слободе медија" указао да је Србија успела значајно да унапреди своју економију, те да је поносан на економске реформе и њихове резултате.

На питање да ли је оправдана критика упућена медијима, председник Србије је одговорио:

"Хвала вам што сте ми дали шансу да овде говорим, иако то нисам заслужио из много разлога. Хтео сам да кажем да је Србија поправила економију и поносан сам на то. Први пут имамо суфицит у буџету трећу годину заредом, све у вези с економијом смо урадили на добар начин. Оно што нисмо урадили на добар начин су поларизовани медији, ту имамо много проблема", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио на случај када је Метју Каруан Галиција, син убијене новинарке са Малте и такође учесник панела, на једној конференцији у Пољској, где је добио информације од српских новинара да је стање у медијима у Србији тешко и да се нешто може догодити, реаговао тако да је пренео да ће Србија бити наредна земља у којој ће бити убијен новинар у Европи.

"Међутим, то се није догодило. Десило се у пет земаља ЕУ, као и пуцњава на новинара у Црној Гори. Али нисам ту да нападам Метјуа", додао је Вучић.

Пренео је да се у Србији ипак нешто догодило, да је једном новинару, који је написао нешто у једном локалном медију, за који он није раније чуо, запаљена гаража, те да се пожар прелио на кућу, па му је читава породица била угрожена.

"Тада сам се сетио Метјуових речи. Мислио сам да се код нас не може тако нешто десити. Ми смо ухапсили починиоце и оног који је дао паре, а и знамо ко стоји иза тога, кога још нисмо ухапсили, али очекујем да ћемо финализирати овај случај за недељу или десет дана", рекао је, говорећи о случају угрожавања безбедности новинара Милана Јовановић из Врчина.

После тога, каже, почео је да стрепи. "Морамо да завршимо овај случај и будемо брутални у сличним случајевима", поручио је он.

Пренео је да у Србији нису криминализоване лажне вести или кршење стандарда новинарске професије кад је реч о обавези истинитог извештавања.

"Не знам како ћемо то учинити. Погледали смо немачки пример. Ако бисмо урадили исто у Србији, критиковали би нас да ограничавамо слободе", рекао је Вучић.

Навео је да Србија није добила добре оцене последњих година од Репортера без граница, као и Фридом хауса, и да није поносан том чињеницом.

Међутим, изразио је уверење да ће се то променити.

Пренео је да је јуче разговарао са представницима Репортера без граница и да их је позвао да дођу у Србију.

"Питао сам Репортере без граница на јучерашњем састанку да дођу у Србију да нам дају неопходну подршку и експерте, посебно у погледу државне помоћи медијима, и сигуран сам да могу да дођем овде за годину-две и да будем поносан на слободу штампе и говора у Србији, као што сам поносан на економске реформе које смо спровели", рекао је Вучић.

Утицај слободе штампе на економију

На питање које му је упутио модератор панела, главни уредник Ројтерса Стивен Адлер, шта треба да се деси да би му било угодније са новинарима, уз опаску да је био критичан према медијима у својој земљи, Вучић је рекао да најпре жели да каже нешто на тему утицаја слободне штампе на економију.

То је, каже, нешто од велике важности за ЕУ, јер Србија је привукла преко 60 одсто директних страних инвестиција на Балкану.

"Имамо веома флексибилан Закон о раду, субвенције, привући ћемо 75 одсто страних директних инвестиција на Западном Балкану, ако бисмо могли да се хвалимо добрим резултатима у овим областима, рекао је и наставио:

"Морамо сви да променимо себе, морамо да осигурамо слободно окружење штампе и ја ћу то урадити. Ниједан лидер у свету неће рећи овакве речи као ја данас, него ће се бранити. Ја се нећу бранити, то је лако. Али, нешто друго не можемо да победимо, нико од нас", истакао је и препричао догађај са конференције за медије у Абу Дабију, којој је и сам присуствовао.

Тадашњи француски председник Саркози је био испровоциран од стране Јапанца, милијардера са Форбсове листе, који је рекао "више нема лидера у свету".

"Саркози је у ствари рекао: 'Нема лидера у данашњем свету. Имате друштвене мреже, како један човек може да се бори са хиљадама лажних и правих профила?'", препричао је Вучић и додао:

"Имате друштвене мреже, некога са профилом и једним постом, како он може да победи на хиљаде лажних профила, људи поштују емоције не чињенице", рекао је Вучић и додао да медијима није лако да раде на основу чињеница.

"Ако питате људе у мојој земљи, иако имате све бројке које сам представио, они ће рећи да се осећају да су сиромашни, да нису задовољни. То значи да чињенице нису у моди, емоције су нешто што се продаје, а увек је лакше продати негативну емоцију него позитивну емоцију", истакао је и приметио да ће сличан проблем имати свако коме је посао да се бави чињеницама у данашњем свету.

"Мораћемо да се мењамо, да обезбедимо боље окружење за медије и урадићемо то", рекао је Вучић.

"Одговарам на сва питања"

Вучић је, на питање новинара Н1 Хрвоја Крешића, рекао да као председник једини у земљи прима све новинаре на конференције и одговара на сва њихова питања.

На опаску Крешића да је његова телевизија критична према власти у Србији и да, када год би неко од новинара Н1 поставио питање, он нагласио да долази од неког са америчке телевизије, што у Србији није комплимент због бомбардовања, Вучић је одговорио да никад није ништа лоше рекао о његовој телевизији, већ само оно што је истина.

"Не бисте ништа могли да нађете да сам рекао нешто лоше", рекао је Вучић и истакао да новинари Н1 који критикују власт у Србији не трпе било какве тешкоће и проблеме, као и да је на то поносан.

Казао је да га је пре шест или седам месеци један од новинара Н1 замолио да више не наглашава да је у питању новинар са америчке телевизије, јер се тада не осећа лепо, и да отада то више и не ради.

"Питао сам зашто вам то смета, зар сам рекао нешто што није истина? Казао ми је да се није лепо осећао када сам му рекао да долази са америчке телезвиије и рекао сам му да то више нећу помињати и то више нисам ни радио. Али, није баш све црно и бело, ја увек прихватам и примам све новинаре у мојој земљи и ја сам једини који то ради", нагласио је Вучић.

Напоменуо је да у Србији у када опозиционе странке позову медије не дозволе свима да уђу.

"Ја све примим и одговарам на сва питања. Увек сам спреман да се извиним и да се променим", додао је Вучић.

На панелу су са Вучићем учествовали руска новинарка Тина Канделаки, извршни уредник Вашингтон поста Мартин Барон, главни уредник Ројтерса Стивен Адлер, генерални секретар Амнести интернешенела Куми Наидо и Метју Галиција из Мундус џорнализма, а у публици су биле бројне званице, укључујући белгијску краљицу Матилду. 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво