Линта: У акцији "Масленица" стравични злочини над Србима

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је да је Хрватска на данашњи дан пре 26 година, у војно-полицијској акцији "Масленица", извршила агресију на Равне котаре и починила стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима.

"За агресију на српску територију био је највише крив Унпрофор, који је требало да буде гарант мира и коме су крајишки Срби веровали да ће их заштитити од проусташког режима Фрање Туђмана", саопштио је Линта.

Акција "Масленица", као и друге хрватске војно-полицијске акције, навео је он, била је злочиначка акција, јер је главни циљ био протеривање српског народа са својих вековних подручја и остварење пројекта етнички чисте Велике Хрватске.

Да би оствариле наведени циљ, саопстио је Линта, хрватске паравојне, војне и полицијске снаге су извршиле стравичне злочине над српским цивилима и заробљеницима и систематски уништавале, пљачкале и отимале српску имовину.

"Хрватски званичници ће и ове године понављати безочну лаж о српској агресији", рекао је Линта.

Линта је позвао српско тужилаштво за ратне злочине да коначно процесуира одговорне за злочине против Срба који су се десили у акцији "Масленица", међу којима је и онај на Малом Алану, када су на зверски начин убијена 22 припадника војске РСК.

Подсећа да је Тужилаштво за ратне злочине предмет са бројним доказима о злочину на Малом Алану предало хрватском тужилаштву још 2013. године.

"Прошло је шест година и хрватско тужилаштво није предузело кривично гоњење наредбодаваца и починиоца злочина на Малом Алану. Ово је један у низу доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и да за бројне злочине против Срба у акцији 'Масленица' нико неће бити оптужен а камоли осуђен", навео је Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи