Тачи: Мере владе већ угрозиле односе Приштине и САД

Председник привремених приштинских институција, Хашим Тачи, први пут се данас у Приштини изјаснио о наметнутим таксама косовске владе на производе из Србије и БиХ, истакавши да је та мера већ угрозила односе Косова са САД и ЕУ, јавио је АП.

Хашим Тачи зато сматра, пренела је агенција, да Косово не би требало да прави препреке и ствара потешкоће у дијалогу.

"Требало би да нудимо позитивне аргументе. Не би требало да дозволимо да Србија добије непотребне заслуге у дијалогу", рекао је Тачи.

Потврдио је да је приштинском тиму за дијалог предао документацију о досадашњим разговорима у оквиру тог процеса.

Након састанка са тим тимом, Тачи је на конференцији за новинаре рекао, да је документацију предао да би им помогао да испуне обавезу према косовском парламенту.

Према његовим речима, документација обухвата "припрему за коначну фазу дијалога, ставове косовске стране на састанцима који су одржавани у Бриселу, са документима, сугестијама и препорукама његовог кабинета.

Потврдио је да ће заједно са тимом радити на реализацији свих предвиђених тема међу којима је, и тема о несталима, расељенма, културног наслеђа, питања имовине, питања права мањинских заједниц и повраћај археолошких аретефаката.

"Постизање легално обавезујућег свеобухватног споразума којим ће се гарантовати учлањење Косова у УН, као и да Србија призна Косово, што значи да између нас више неће бити рата", навео је Тачи и додао да ће то бити циљ приштинског тима за дијалог.

Тачи, каже, да верује да је то, као је рекао, уз велике потешкоће ипак могуће.

Поновио је раније изнету идеју да ће, у складу са финалним споразумом Београда и Приштине, три општине југа централне Србије, Прешево, Бујановац и Медвеђа, постати део Косова, пренео је Ора њуз.

"Чак и Газиводе, Северна Митровица и Трепча ће бити део Републике Косова", тврди Тачи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара