Вучић са "Репортерима без граница": Држава спремна да побољша услове рада медија

Председник Александар Вучић састао се са представницима међународне организације "Репортери без граница" са којима је разговарао о стању у медијима, нападу на новинара Милана Јовановића, као и начинима за унапређење медијске ситуације.

Председник Вучић је истакао да су слобода медија и слобода говора заштићени Уставом и правним системом, сапштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.

Нагласио је да је Србија усвојила сет медијских закона 2014. године, који су израђени у складу са стандардима Европске уније.

У децембру је завршен нацрт нове Медијске стратегије, на којој су са медијским удружењима радили и представници међународних организација ОЕБС и ЕУ комисије.

"Медијска стратегија представља најважнији стратешки документ у области медија, који има за циљ да постави основне циљеве и трасира пут за медијске реформе", истакао је председник Вучић.

Додао је да је ситуација у Србији далеко од идеалне, али да постоји спремност свих државних органа да, у сарадњи са европским институцијама, медијским удружењима и невладиним организацијама, раде на побољшању услова за рад медија.

Вучић је представнике Репортера без граница обавестио о истрази у случају Славка Ћурувије, Милана Пантића и других нерешених случајева убистава новинара.

Председник Вучић је истакао да постоји висок степен свести о неопходности решавања ових случајева, као и да за то постоји велики јавни интерес.

Председник Вучић је позвао представнике организације "Репортери без граница" да својом експертизом помогну унапређењу медијске ситуације у Србији, нарочито у измени прописа у области контроле државне помоћи, како би се сви токови јавног новца према медијима ставили под регулаторну контролу.

Председник Вучић је нагласио да постоји заинтересованост да Србија потпише Међународну декларацију о информисању и демократији, чији је иницијатор организација "Репортери без граница".

Ова декларација је представљена у Паризу током обележавања стогодишњице победе у Великом рату.
"Србија подржава принципе из ове Декларације и сматрамо да би њено потписивање, такође, допринело побољшању како медијске ситуације, тако и свеукупних демократских процеса у нашем друштву", истакао је председник Вучић.

На састанку је констатовано да је медијска ситуација поларизована и да је неопходно радити на побољшању услова и имплементацији Медијске стратегије и законских аката, који би у будућности довели до регулисања ситуације у медијима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво