Почиње сарадња Србије и Палауа, потписана три споразума

Представници Србије и Палауа потписали су у Београду три споразума, чиме је и званично почела сарадња између две земље.

Споразуми су потписани у присуству министра иностраних послова Ивице Дачића и председника Палауа Томија Ременгеса.

Ивица Дачић је са сталном представницом Палауа у УН Нгедикес Олаи Улудонг потписао Споразум о пријатељству и сарадњи две земље.

Меморандум о разумевању о сарадњи у областима омладине и спорта Републике Србије и министарства заједнице и културе Републике Палау, потписао је у име Србије министар спорта Вања Удовичић.

Такође је потписан и Меморандум о разумевању о сарадњи у области високог образовања и научног истраживања између Владе Републике Србије и Владе Републике Палау.

Дачић је том приликом указао да је посета Ремегеса од историјског значаја јер је прва посета председника Палауа у историји наших односа.

Изразио је, на заједничкој конференцији за медије, самокритику јер у прошлости Србија није обраћала довољно пажње на пацифичке земље.

"Тек сада смо, недавно, после мојих залагања успоставили дипломатске односе са већином земаља тог региона. У децембру смо потписали у Њујорку протокол о успостављању дипломатских односа, што је веома неодговорно са наше стране имајући у виду да су то нама пријатељске земље. Баш зато смо решени да ту политику променимо. Резултат тога је и ова посета", рекао је Дачић.

Посета је, према Дачићевим речима, значајна јер се разговарали о партнерству две земље.

"Ми смо данас потписали споразум о пријатељству и сарадњи, али то је само основа за разговоре о сарадњи у разним другим сегментима", објаснио је Дачић.

Дачић је рекао и да Србија има веома пријатељске односе са низом земаља тог региона и да је грешка што нисмо радили на одржавају тих односа после Титове смрти.

Указао је да Палау посебно инсистира на питању заштите животне средине, односно негативним последицама климатских промена.

"То нама делује као далека и небитна тема, али за острва на којима они живе, за биљни и животињски свет тог региона је од изузетног значцаја", додао је Дачић.

Како је нагласио, било је разговора о Косову, али то није била једина тема, нити је Србија имала само у виду питање Косова када је донела одлуку да обнови пријатељске односе са земљама пацифичког региона.

Палау позива српске туристе

Председник Ременгес је указао да су Србија и Палау веома удаљени и да је морао да путује скоро 25 сати, али да делимо исте хришћанске вредности, те да је у Србији видео гостољубивост, поштовање према људима, на чему ће се заснивати будући однос две земље.

"Није битно да ли сте велика нација, сви имамо улогу у глобалној породици и што више се разумемо можемо да тражимо могућност за сарадњу", нагласио је Дачић.

Рекао је да је Владе Дивац најпознатији спортиста из Србије у Палауу, где воле кошарку и бејзбол, те да би искуство Србије из области спорта могло бити драгоцено за младе у Палауу.

"Климатске промене не бирају између океана и копна, дешавају се свуда у свету", упозорио је Ременгес.

Позвао је грађане Србије да дођу у Палау, а као посебну атракцију навео је пливање са ајкулама које, како је рекао, за разлику од оних у Калифорнији, не нападају људе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара