Јоксимовићева и Брантова о односима Србије и Холандије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са генералном секретарком Министарства иностраних послова Холандије Јоханом Брант о активностима Србије у процесу приступања, реформама, билатералним односима, стању у региону и ЕУ и другим значајним питањима.

Јадранка Јоксимовић потврдила је да је чланство у ЕУ наш стратешки спољно-политички интерес и да је Србија – уз све изазове са којима се суочавају и ЕУ и регион ЗБ, посвећена процесу приступања.

Јоксимовићева наглашава да је за Србију јасан и прихватљив став Холандије о проширењу – "строго, али поштено", у коме се, уз јасна очекивања на реформском путу, потврђује напредак државе кандидата у приступном процесу.

Наводи да реформе које се спроводе имају велики значај – како за наставак процеса приступања, тако и за развој и свеукупно јачање државе.

Посебно је акцентовала реформе у поглављима 23 и 24 – тичу се владавине права и да су реформе у тим областима најзахтевније.

Влада је, указује Јоксимовићева, усвојила Закон о бесплатној правној помоћи као и Закон о заштити података личности и да је у финалној приреми Закон о спречавању корупције, а интензивно се ради на изради медијске стратегије.

Подсетила да је Влада прихватила и уважила све препоруке Венецијанске комисије, која се позивино одредила према активностима Србије, око Уставних амандмана у области правосуђа и спровела транспарентан и инклузиван процес јавне дебате.

Очекује да се током године у Парламенту финализују наведене активности.

Јохана Брант истакла је да Холандија заступа став који подразумева да отварање поглавља зависи од испуњености критеријума.

Указала је да значај интензивних реформи у области владавине права и стварање снажних и независних институција и оценила да су примећени и резултати реформи које су посебно важне за грађане и развој друштва.

Холандија очекује да Србија настави интензивне активности у реформском процесу, посебно у области владавине права.

Брантова је истакла важност напора које Србија улаже ради стабилности региона, која је изузетно важна и за ЕУ и државе чланице.

Саговорнице су се сложиле да је Србија, својим реформским активностима и политиком која доприноси регионалној стабилности, показала стратешки партнерски однос са ЕУ.

Јоксимовићева је информисала Јохану Брант о тренутном стању у региону, застоју у дијалогу проузрокован је противправним и једностраним потезима Приштине, као и активностима других држава у региону које значајно угрожавају регионалне односе и стабилност.

Јоксимовићева и Брантова су посебно подвукле чињеницу да је Холандија у последњем периоду заузела прво место и да је највећи инвеститор у српску привреду од малопродајних ланаца, у области пољпоривреде и ИТ сектора у којима је запослено 11.000 грађана Србије, што јер важан показатељ стабилног и повољног окружења за инвестирање у Србији, као и напретка у владавини права.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара