Гојковићева са председником Републике Палау о сарадњи

Председница Народне скупштине Маја Гојковић разговарала је са председником Републике Палау Томијем Рименџисом о интензивирању билатералних односа и унапређењу међусобне сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Маја Гојковић је указала да је за Србију важно успостављање интензивнијих билатералних односа са Републиком Палау, као и унапређење међусобне сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Гојковићева је истакла да посета Томија Рименџиса представља велики подстицај за унапређење односа у обостраном интересу две државе, који треба искористити без обзира на географску удаљеност.

Захвалила је председнику Републике Палау на показаном разумевању за ставове Србије, посебно за питање Косова и Метохије, као и на томе што је Република Палау одлучила да поново размотри ранију одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова и Метохије.

Председница Народне скупштине је упознала председника Републике Палау са ситуацијом на Косову и изразила забринутост због одлуке привремених институција у Приштини о формирању тзв. "војске Косова", што представља бруталан чин кршења Резолуције СБ УН 1244 и у директној је супротности са свим релевантним регионалним споразумима. 

Додаје да су још на снази противправне мере које је Приштина увела успостављањем такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, чиме се угрожавају права и живот грађана на Косову и Метохији.

Наглашава да је важно да у циљу развоја пријатељства у наредном периоду дође до успостављања међупарламентарне сарадње између две земље и потписивања споразума о сарадњи и у том циљу је позвала у посету председнике оба дома Парламента Палауа. 

Гојковићева је указала и на значак успостављања сарадње на нивоу радних тела, као што су –  спољни послови, пољопривреда, образовање, заштита животне средине. 

Како је рекла, има простора за унапређење парламентарне сарадње на мултилатералном плану, наводећи да ће Београд бити домаћин 141. скупштине ИПУ октобра 2019. године, као и да очекује да делегација Палауа учествује на овом заседању, које се у Београду одржава после 56 година.

Додаје да се сарадња може остварити и у развоју парламентарних механизама надзора имплементације Циљева одрживих развоја, посебно имајући у виду да је Народна скупштина међу неколико парламената чији резултати су оцењени као добри и који могу да послуже као пример другим парламентима, а да Република Палау значајну пажњу посвећује заштити животне средине.

Председник Републике Палау је захваљујући на гостопримству, изразио задовољство због успоставаљања односа између Србије и Републике Палау и указао на жељу његове државе да сарађује са Србијом имајући у виду исте вредности и начела које две земље деле.

Захвалио је на позиву председницима оба дома Парламента Републике Палау да дођу у посету Србији у циљу јачања пријатељства и указао да би сарадња између наших радних група два парламента била сјајна прилика за веће унапређење билатералних односа.

Додаје да би било добро и да делагација Народне скупштине Републике Србије посети ову земљу.

Рименџис је истакао да је 2019. година у Републици Палау година иновација и образовања, те рекао да се нада развоју сарадње у овим областима, као и на пољу заштите животне средине и спорта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се