Вучић за РТС: Спреман сам за тешке одлуке, али морају бити компромисне

Председник Србије Александар Вучић рекао је за РТС да није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења за Косово, али да је спреман за тешке одлуке. Оне, поручује, морају бити компромисне.

Република Палау је 13. држава која је повукла признање независности Косова. Председник те републике борави у Београду, где се састао са Александром Вучићем.

Председник Србије каже да је тешко установити тачан број држава које су признале независност Косова јер су, истиче, постојале различите манипулације у претходном периоду.

"Ми радимо наш посао. Плашим се еуфорије код нас и то што мислимо да смо све проблеме решили. Ајмо да их полако решавамо. Резултат је да се боримо и покушавамо да остваримо бољу полазну позицију за Србију него што је била. Свој посао обављамо одговорно и озбиљно. Молим грађане да не помисле да је због тога ситуација у вези са Косовом много лакша. Морате да имате у виду и интересе Албанаца и интересе великих сила, који су прилично супротстављени", рекао је Вучић гостујући у Дневнику РТС-а.

Косовски председник Хашим Тачи рекао је јуче да је размена територија најбоље решење за напредак ка ЕУ и НАТО-у и да такав план има подршку САД, ЕУ и Русије. Вучић истиче да је најпре потребно решити нека "једноставнија питања".

"Није непознато да сматрам да је важно да компромисним путем решимо питање Косова и Метохије, јер ма како то некима отрцано звучало и ма колико користили за нападе на мене, за будућност нашег народа од пресудног је значаја. Али о чему говоримо када и даље имамо таксе, које су антицивилизацијска мера? Таксе које су донете супротне Цефти и ССП-у, за које је било немогуће помислити да ће постојати у 21. веку?", упитао је Вучић.

Подсећа да се на Косову стављају заставице на рафове, како грађани не би куповали српски производ.

"За њих 'смоки' има етничку припадност. Што се не дешава ни у једној земљи на свету, дешава се на територији коју контролише Приштина. Плашим се да то говори много мање оптимистично од свега онога што говоре албански лидери. Велику пажњу ћу посветити председнику Палауа и развоју и разумевању у нашим односима. Али морамо да будемо реални, озбиљни и одговорни", поручио је председник Србије.

Није оптимистичан да ће се доћи до коначног решења, али истиче да то не значи да му се не нада и да неће уложити све што може да се до решења дође.

На питање да ли би Русија подржала поделу територије Косова као решење, Вучић понавља да прво треба решити питање такси.

"Пошто мисле да је цело Косово њихово, како ће они разговарати о губитку макар метра квадратног ако нису спремни да укину таксе?", пита Вучић.

Поручује да је спреман за тешке одлуке, али да оне морају бити компромисне, тешке и за Приштину, не само за Београд.

Вучић не одбацује превремене изборе

Александар Вучић, који је и лидер СНС-а, имао је јуче разговоре са најужим руководством те странке о евентуалном расписивању ванредних избора. Каже да не може да потврди да ће бити избора, али да ту идеју не одбацује.

"Најважније је да Србију водим у добром смеру, да отварамо фабрике, и да радимо на томе да имамо највећи могући раст, да смањујемо незапосленост и повећавамо плате и пензије", рекао је председник Србије.

Одлука о изборима је, каже, компликована. "Ми ћемо пре било каквог предлога одлуке, о њој дискутовати на седницама Председништва странке и Главног одбора, али то није страначко питање", рекао је Вучић.

Истиче да су у врху СНС-а сви за изборе.

"Ваљда показују нестрпљење јер морају да ћуте. Знају колико су људи против оних који су гласни и мисле да се снага огледа у децибелима и увредама и клеветама које на дневном нивоу исказују. И наши људи показују нестрпљење, што није добро. Не одбацујем као могућност идеју о изборима, али зависиће од других ствари које су кључне за Србију", указао је Вучић.

О опозицији и протестима

Према истраживањима јавног мњења, Вучић тренутно има подршку 55 одсто грађана. Каже да истраживања јавног мњења раде не само на месечном и недељном нивоу већ понекад и више пута недељно.

"Наши бројеви су чак и нешто бољи од тога, али увек тражимо најгоре пондере по нас. Бољи су јер људе не интересује колико ћете да вичете и са колико јаја или каменица погодити неку зграду. Супер што сте гађали ову зграду, ми морамо то да чистимо и да платимо. Хоћете ли нешто да промените, да ли сте икада нешто променили?", пита Вучић.

Критиковао је Драгана Ђиласа због његовог сукоба са члановима организације "Маркс 21".

"Ту децу је само он угрожавао. Теби су говорили само да си лопов и да си учествовао у приватизацијама са својим тајкунима. На све то једино што си им рекао било је псовање мајке, а када ни то није вредело јер су рекли да си уништио будућност њихових родитеља, скочио си на њих да их бијеш", рекао је Вучић.

Додаје да су и њега вређали. "Шта да радим када ми кажу да сам Хитлер или Пиноче? Нису ме само пред децом вређали, него су ми и децу вређали", навео је Вучић.

То, напомиње, показује да је некима једина идеологија "како се на силу дочепати власти".

Рекао је и да су протести након последњих председничких избора били организовани из политичких кругова и да они који живе у свету друштвених мрежа нису ни познавали оне који би другачије гласали.

Oнда је, каже Вучић, он на поновљеним изборима добио 20 одсто више гласова, јер су "људи схватили да је враг однео шалу".

"Чуо сам и добре ствари од дела оних који учествују, то, наравно, нису политичари који желе само да опстану да би пљачкали земљу. Рекли су 'ајмо да радимо на институцијама, да их ојачамо, али не тако што се некоме псује мајка, тако што ћете супрузи покојног Оливера Ивановића да кажете да је ђаво јер вам се не допада шта је рекла, не тако што ћете претити силовањем Ани Брнабић. То није решење, и то виде, они гледају труд и рад. То сам знао и можда сте могли да приметите, рекао сам јуче сарадницима да са задовољством прихватам протесте јер откривају како и колико неко нема никакву политику. Када понудите политику од 30 тачака којима се смеје сваки озбиљан човек, боље да не дајете никакве одговоре", закључио је Вучић.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво