Србија и Палау деле стратешки однос према животној средини

Министар заштите животне средине Горан Триван састао се са председником Републике Палау Томијем Есангом Ременгесом, који борави у званичној посети Републици Србији.

Палау, иако далека острвска земља, својим ставом и односом према еколошким питањима дели са Србијом кључна опредељења и стратешки однос према политици заштите животне средине и природе, наведено је у саопштењу Министарства заштите животне средине.

Горан Триван указао је да опредељење Палауа према заштити животне средине и импресивни резултати у заштити природе са стављањем под заштиту 80 посто територије, представљају додатни подстицај успостављању и развоју сарадње две земље у области заштите животне средине.

"Србија и Палау, као две земље које су ратификовале Париски споразум о климатским променама и које су опредељене његовој пуној примени, али и пођеднако усмерене ка одрживом развоју, могу остварити плодоносну сарадњу и у будућности успешно размењивати искуства и знања у овој области", рекао је Триван.

Изражавајући спремност за развијање различитих видова пуне сарадње, он је посебно нагласио значај заједничког наступања и сарадње две земље у оквиру међународних организација као што су Уједињене нације - УН и Програм за заштиту животне средине Уједињених нација - УНЕП, у циљу јачања глобалне борбе против климатских промена.

Председник Ременгес је рекао да је Палау, који је последњих година изложен разорној сили тајфуна, веома угрожен последицама климатских промена, и зато дубоко заинтересован за јачање глобалне борбе против климатских промена и међународне сарадње на пољу заштите животне средине.

Он је нагласио да је Палау препознао напредак Србије и политику Министарства заштите животне средине РС нарочито у области управљања чврстим отпадом, који иначе представља велики проблем у овој земљи.

Ременгес је изразио уверење да Србија може да пружи значајну подршку његовој земљи у стратешком решавању кључних еколошких проблема, као и наступању у оквиру међународних организација као што су УН и УНЕП.

"Посвећеност Србије развоју зелене економије је у потпуном складу са развојем плаве економије којег заступамо", рекао је Ременгес.

Договорено је да Србија и Палау, на темељу добрих, пријатељских односа и обостраних интереса за разменом искустава и знања у заштити животне средине и природе, предузму кораке ка потписивању Меморандума о сарадњи две земље у овој области, саопштило је Министарство заштите животне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво