Вулин: Враћање војног рока је комплексно питање

На ананализи Министарства одбране и Генералштаба о евентуалном враћању обавезе служења војног рока се ради али је још рано да се каже када би предлог могао да буде готов и предат надлежним државним институцијама јер то није само анализа колико је новца потребно, рекао је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисији "Седмица" Првог програма Радио Београда. Када је у питању формирање тзв. Војске Косова, министар каже да је јасно да би та војска била уперена против Срба на Космету али и додаје да Србија неће дозволити нову Олују.

Истраживања јавног мњења јасно показују да Срби воле своју државу и да су спремни да се припремају за њену одбрану, објаснио је Вулин.

"Ми већ ове године почињемо полако са увођењем у просветни систем, систем образовања одређених елемената, не могу то још назвати предвојничком обуком, али могу да кажем одређених елемената који ће вам помоћи да боље разумете војску и да боље разумете своју обавезу, своју одговорност у заштити земље. Кад кажем заштити земље не мислим само на ратно стање него мислим и на елементарне катастрофе", рекао је Вулин.

Када је реч о враћању редовног служења војног рока министар каже да то питање заједно разматрају Министарство одбране и Генералштаб Војске Србије.

"То је заиста врло комплексна ствар, знате, лако је то укинути, а није лако увести. Као и све у животу врло лако нешто уништити, а врло је тешко нешто изградити. То није само анализа колико ће нам новца требати и где би требало да отворимо касарну, или колико нових униформи треба да набавимо, то је и политичка анализа, то је и економска анализа, колико ће то коштати, да ли земља то може да издржи, који су позитивни ефекти тога а који негативни ефекти", нагласио је Вулин.

Министар одбране каже да ће се конкретним чињеницама изаћи пред председника Републике, као врховног команданта, након чега ће се донети одлука.

"Не, не могу да лицитирам датумима, то је сувише озбиљно да бих могао да кажем биће у овој години или некој будућој години. Једноставно ми на томе радимо, када политичко руководство одлучи да се определи о томе, и определиће се", рекао је Вулин.

"Зашто Европа ћути?"

Када је реч о стварању тзв. војске Косова, министар Вулин сматра да ту није реч о томе да ли је српска војска јача и да ли може да изађе на крај са тим проблемом већ да је реч о спорној намери приштинских власти.

"Ви нама показујете да се ви спремате за некакав сукоб, сукоб који ми не желимо. Зашто то радите? Значи, спорна је намера и спорно је за кога се то прави и против кога се прави таква војска. И наравно Срби не треба никад и ни на који начин да пристану на уцене и постану део те формације, јер свако ко уђе у ту формацију мора да зна да ће једног дана бити употребљен против своје браће, својих комшија, својих сународника, ни против другог", нагласио је Вулин.

Према речима министра одбране Велика Албанија се прави пред нашим очима, а цела Европа ћути.

"Ни једне једине речи. Можете само замислити како би неко реаговао кад би неко у Србији почео да говори на тај начин. Шта би нам се десило и какве би смо претње врло, врло брзо добили и шта би нам се у крајњој линији, не само претење и шта би нам се десило", рекао је Вулин. 

Министар одбране оцњује да значајан део европских земаља очигледно сматра да "Велика Албанија" јесте начин да Албанци реше своје национално питање.

"Али, заборављају да на Балкану не може један народ да реши своје национално питање, а да остали не решавају своје проблеме. Не можете оно што дозволите Албанцима забранити Србима. Ако хоћете да правите 'Велику Албанију' и да на тај начин решавате албанско национално питање па мораћете да видите и да се Срби окупљају и да Срби покушавају, не покушавају, хоће да реше своје национално питање", нагласио је министар.

Играње са "Великом Албанијом" је јако опасно, рекао је Вулин, и да прво Балканци, људи који ту живе и данас и сутра треба да кажу шта о томе мисле. 

"Зато ме више ћутање Европе брине што ћуте земље које су евидентно на путу стварања велике Албаније и које се припремају да постану храна за стварање велике Албаније", рекао је Вулин.

Министар каже да је врло тешко образлагати европски пут, кад стално имате политику двоструких стандарда. Када стално добијате саопштење да ти Приштина уведе таксту од сто посто, прекрши ЦЕФТУ, прекрши споразум о стабилизацији и придруживању, а Европа прво ћути па онда стидљиво каже - а можда ипак да се обе стране уздрже.

"Чега би да се уздрже, постојања. Дакле, Европа је рекла веома јасно за таксе и ја сам веома захвалан због тога, али не разумем, зашто не примени правила, зашто не примени уговорне одредбе, одреднице које су неведене у споразуму о стабилизации придруживању, баш за овакве случајеве", каже Вулин.

Министар сматра да ЕУ има могућности да се реагује на озбиљнији начин.

"Зашто им не каже - ваша европска будућност не постоји. Са оваквим понашањем не постоји. Или ће те спровести Споразум о стабилизацији и придруживању, или никада нећете добити визну либерализацију никада нећете постати део Европске уније, што то не кажу, што се тако не понашају? Него дођу и кажу - укините таксе, али фали ми иза тог зареза фали ми наставак, или ће се десити то и то", објашњава Вулин.

Јасна порука Путина, подршка Русије од огромног значаја

Председник Путин је упутио веома јасну и дипломатску и политичку поруку коју је рекао да је Русија ту, да подржава свако решење које Србија постигне дакле оно што одговара Србији одговараће и Русији. И то је заиста од великог, од огромног значаја за нас, знате да имамо подршку тако велике земље и њеног велико лидера.

За разлику од ЕУ, према речима Вулина, председник Русије Владимир Путин је упутио веома јасну, и дипломатску и политичку, поруку када је рекао да је Русија ту да подржава свако решење које Србија постигне.

"Дакле оно што одговара Србији, одговараће и Русији и то је заиста од великог, од огромног значаја за нас, знате да имамо подршку тако велике земље и њеног великог лидера", рекао је Вулин.

У тој поруци председник Путин је рекао да је Резолуција 1244 и даље на снази, и да уколико неко мисли да се може без Резолуције 1244 решавати питање Косова и Метохије, тај то онда ради на силу.

"Јер, он је сам упозорио да Резолуција 1244 није спроведена. У Резолуцији 1244 има делова који су позитивни за нас, али и делова који су веома тешки за нас. Сама чиненица да се у складу са Резолуцијиом1244 на простору Косова и Метохије налазе стране трупе за нас је веома тешко. Резолуција 1244 дефинише простор КИМ као територију под привременом управом Уједињених нација, статусно неутрално", рекао је Вулин.

Према његовим речима председник Вучић је у неколико важних, тешких историјских тренутака рекао да се Олуја више никада неће поновити, да се мартовски погром из 2004. године више никада неће поновити.

"Порука је веома јасна, а ја својим одговором не желим на било који начин да дајем простора за ону чувену реченицу - да се обе стране уздрже, ми немамо чега да се уздржавамо, нека свако размишља о себи, ником не претим, никаквом силом не претимо, као што не прети председник Вучић, али као што је рекао - то се неће поновити", нагласио је гостујући на Првом програму Радио београда министар одбране Александар Вулин.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво