Дачић: Биће још повлачења признања Косова, Пацоли писао председнику Палауа

У понедељак ће представник једне државе саопштити у Београду да та земља повлачи признање Косова, каже шеф српске дипломатије Ивица Дачић, који није хтео да потврди информацију да је у питању Република Палау. Москва неће бити неми посматрач у дијалогу Београда и Приштине, истиче Дачић.

Министар спољних послова Србије није хтео ни да потврди ни да демантује да ће Република Палау повући признање Косова, што је јуче објавио приштински лист Клан Косова.

"Имамо занимљиву појаву, да косовски медији сами објављују и најављују ко ће повући признање, што се коси с тим да су говорили да лажемо. Министарство спољних послова тзв. Косова је демантовало то, али то није сметало Пацолију да јуче пошаље писмо председнику Палауа, у ком изражава чуђење што ће се то десити", рекао је Ивица Дачић гостујући у Дневнику РТС-а.

Дачић је рекао да ће у понедељак званично саопштити која земља повлачи признање, и да ће представник те земље доћи сам у Београд и представити ноту.

"Рекао сам да ћу у понедељак обзнанити, нећу пре времена, али уверен сам да ће 13. земља повући признање. Нека у Приштини још размишљају, није само Палау, биће их још", поручио је Дачић.

Шеф српске дипломатије је рекао да су руски председник и министар спољних послова током разговора у Београду показали да високо цене рад Србије на повлачењу признања Косова.

"Лавров је изненађен тим колико смо земаља привукли на нашу страну и сматра да је то велики политички успех", истакао је Дачић.

Путин о сусрету са Тачијем

Током Путинове посете Београду, није било разлике у ономе шта је руски председник говорио јавно и иза затворених врата, каже Ивица Дачић.

"Путин је још једном поновио да ће подржати све што је добро за Србију, и што Србија мисли да је добро, али да остаје чврсто у осуди косовских једностраних аката", истакао је Дачић.

Путин је, каже, коментарисао и сусрет са Хашимом Тачијем. "Рекао је да су на неком скупу сви чекали да почне церемонија и да то није био састанак. То није утицало ни да Русија промени позиције у вези с Косовом. То чак ни не спада у званични састанак", указао је шеф српске дипломатије.

Навео је и да је Сергеј Лавров, по Путиновом налогу, уочи посете Београду послао писмо Федерики Могерини, како би га информисала докле је стигао дијалог Београда и Приштине.

"Она му је одговорила дан пре њихове посете Београду, и ништа у суштини није рекла. Али је рекла да ће тај договор, ако буде постигнут, морати да верификује Савет безбедности УН", рекао је Дачић.

Посета руске делегације је била пропраћена великом срдачношћу, јер Србија, каже Дачић, са Русијом нема отворених питања.

"Основна нит је велико пријатељство које постоји, не историјског карактера о вековном пријатељству, већ пријатељство које се доказује на делу, политичком и економском плану. Имамо добре резултате у претходном периоду, у економији може и боље. У политичком делу није било велике разлике између оног што је било отворено речено и што је речено иза затворених врата. То је пуна подршка Србији. И Путин и Лавров су до детаља упознати са ситуацијом", навео је Дачић.

Москва неће бити неми посматрач 

Када је реч о евентуалној промени формата дијалога Београда и Приштине, Дачић је рекао да ни Русија ни Србија неће дозволити да се укључе неке западне силе, а да се не укључе Москва и Пекинг.

"Али то није реална опција, опција је да ће се дијалог наставити ако дође до укидања такси. Врши се притисак на Приштину. Лаж је да нема захтева САД да се повуку таксе. Стејт департмент је Фљори Читаку саопштио њихов став, да траже укидање такси", навео је Дачић.

Сматра да је добро што Србија није уводила контрамере, јер да јесте, била би више на удару и говорило би се "да обе стране" треба нешто да ураде.

"И у писму Могеринијеве Лаврову обе стране се позивају да се суздрже од једностраних пореза. Па који су то потези?", пита Дачић и додаје да то писмо показује да Москва неће бити неми посматрач.

Иако се спомиње постизање правнообавезујућег споразума са Приштином, Дачић каже да треба да се донесе нова резолуција Савета безбедности, уместо Резолуције 1244.

О изборима

Министар Дачић подсећа да улазимо у предизборну годину, да ће 2020. бити редовни парламентарни и локални избори.

"Ако нема сметњи по државне интересе, питање је политичке одлуке када ће се одржати. То не би били неки изразито ванредни избори. Ако има државних интереса важнијих од тога, онда тих избора неће бити", истиче Дачић.

Избора ће, међутим, ове године бити у Европској унији. "ЕУ живи у утопији да ће до средине године бити постигнут неки споразум, јер је за њих изборна година и неће после функционисати до формирања институција", каже Дачић.

Сматра да део опозиције који стално критикује Вучића, не зна каква им је политика. "Хоће изборе на речима, а моле бога да се не распишу. Пошто је Богојављење, не знам шта су у поноћ пожелели, али неће им се остварити", рекао је Дачић.

За изјаву Бориса Тадића да би могао да сарађује са Дачићем, ако би Дачић окренуо леђа Вучићу, министар спољних послова одговара да је то политичка фантастика.

"Мислим да то спада у домен политичке фантастике и нереално је да било ко на такав начин размишља о томе шта ће бити у периоду пред нама, јер Вучић и ја смо заједно радили шест година. То је можда пре био однос међустраначких добрих односа, али сада је ту и лично поверење, јер оно што радимо има заједнички циљ – интерес Србије", поручио је Дачић.

Истиче да никада није он мењао политичке партнере, већ народ.

"Нисам ја одлучивао ко ће за кога гласати на изборима. Зато је наша одлука да са Вучићем и Николићем формирамо власт 2012. била од историјског значаја за Србију. Што показује и садашња позиција Србије", закључио је Дачић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво