"Србија посвећена евроинтеграцијама, Косово најважније политичко питање"

Премијерка Ана Брнабић рекла је да Србија остаје посвећана еворпским интеграцијама, без обзира на изазове који чекају Европску унију у 2019. години, попут Брегзита и избора за ЕП. Она је истакла да ће Србија наставити да ради на реформама. Европске интеграције подржава 55 одсто грађана Србије, рекла је министарка Јадранка Јоксимовић.

Ана Брнабић је на седници Националног конвента о ЕУ рекла да је Косово најважније политичко питање које Србија мора да реши због себе, а не зато што је неко условљава.

Србија ће, казала је, наставити да буде поуздан и предвидив партнер Бриселу те да ће наставити и структурне реформе које су започете и у којима су постигнути велики резултати.

Навела је да је Србија у 2018. години имала раст 4,4, одсто, да је незапосленост пала на 11,3 одсто, да су финансије стабилне већ три године, те да је јавни дуг пао на око 50 одсто БДП. 

“Ове године ће стране инвестиције достићи око три милијарде евра што значи да се Србија посматра као предвидиво и стабилно пословно окружење”, рекла је Брнабић и додала да је пред Србијом решавање проблема предузећа у већинском или потпуном државном власништву.

Премијерка је рекла да се морају наставити структурне економске реформе, да је најтежи део завршен, те да се зато ушло у још један аранжман са ММФ, такозвани аранжман "чуваркућа". 

"Имаћемо потпуни фокус на реформи пореске управе, а још већи на гушењу сиве економије, која по некима достже и до 30 одсто”, рекла је Брнабић.

Акценат је и на владавини права, без које све реформе падају у воду, јер су независно судство и борбе против криминала и корупције такође стуб економских реформи које ће омогићити једнакост свих грађана. 

Рекла је и да је фокус владе да се крене у трансформацију економије засноване на инвестицијама на економију засновану на иновацијама и знању и да је то једина шанса да се направи корак од седам мисља и оствари основ за брз и одржив економски раст, попту раста у Ирској, чија је економија заносвана само на иновацијама, а има годишњу стопу раста од девет односно 10 одсто. 

Основа за то, казала је, реформа образовног система и модернизација образовања, што је и приорите ове владе.

Брнабић је навела да су улагања у инфраструктуру у образовању 100 милиона евра. Истакла је да држава улаже и у здравство, увећање права радника, те социјалне карте, пољопривреду.

Премијерка је казала да ће увођење социјалних карата помоћи регулсисање социјалних давања.

"Како се не би десило да са аудијем А8 долазе по социјалну помоћ, што се сада дешава", рекла је Брнабић. Она је истакла важност сарадње са цивилним друштвом и Националним конвентом.

ЕУ интеграције подржава 55 одсто грађана Србије

Европске интеграције подржава 55 одсто грађана Србије, рекла је министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић, која је представила најновије шестомесечно истраживање тог министарства, урађено према стандард Евробарометра.

Јоксимовић је рекла да је истраживање показало стабилну подршку грађана европским интеграцијама, будући да су и у јулу прошле године одговори на питање да ли бисте на референдуму подржали улазак Србије у ЕУ били готово идентични као и у децембарском истраживању. 

Она је на седници Националног конвета о ЕУ рекла да је истраживање показало и да 75 одсто грађана подржава реформски процес у Србији невезано за еворпоске интеграције, шсто је напредак у односу на претходно истраживање из јула, када је тај процеш подржавало 68 одсто грађана.

Кад је реч о дијалогу Београда и Приштине, 64 дсто грађана сматра да би тај проблем требало да се решава независно од тога да ли то тражи Европска унија, што, каже министарка, показује зрелост нашег друштва.

"То је добар показатељ да су људи оснажили код себе рационалну димензију перцепције ЕУ у односу на емоционалну, која није до краја у сагласју са рационалном, то показује зрелост нашег друштва, да су грађани свесни процеса који се дуго води. То је зрелост и рационалан приступ који одликује ставове већине грађана Србије у односу на процес евроских интеграција", рекла је Јоксимовић.

Рекла је и да истраживање показује да би грађани желели да буду више информисани о политици према младима, образовању, социјалној политици, заштити потрошача, фондовима ЕУ и конкретним пројектима који се из њих финансирају.  

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи