Вучић захвалио Путину и грађанима Србије

Сарадња са Русијом у енергетици од пресудног значаја, рекао је Вучић у обраћању јавности и истакао значај споразума постигнутих током јучерашње посете Владимира Путина. За ову годину најављује седам нових хеликоптера из Русије и поручује да ће одбрамбена моћ Србије до половине 2020. године бити додатно увећана. Наводи да је Путин поновио свој став о Косову, као и да нису разговарали о формату дијалога са Приштином.

Александар Вучић је изразио захвалност председнику Русије Владимиру Путину на посети Србији, посвећеном времену, поштовању које је показао према нашој земљи, али и конкретним споразумима који су током посете потписани.

Издвојио је, као од пресудног значаја, гасни споразум са Русијом, изградњу гасног складишта и гасних електрана.

Према његовим речима, споразум о гасу је од пресудног значаја за Србију јер ће омогућити да се "подигне вредност" наше земље. Указао је и на изјаву шефа "Гаспрома" Алексеја Милера да ће до краја године бити изграђен гасни конектор ка Бугарској.

"Ми то називамо централним гасоводом од 420 километара. То било од суштинског стратешког значаја за будућност Србије. Реч је о огромној инвестицији, а финансирање ћемо поделити, у ком обиму и проценту остаје још да се види", рекао је Вучић.

То је, истиче, од огромног значаја за будућност, индустријализацију, напредак Србије и раст БДП-а.

Прецизирао је да ће бити изграђено гасно складиште за 750 милиона кубних метара, како бисмо могли да у сваком тренутку интервенишемо када дође до несташице.

"Није гас само за употребу у домаћинствима, већ пре свега у предузећима, доноси или одводи инвеститоре. Треба да проводимо гасификацију. Данас имамо гасификацију до Лесковца, али не и јужније. Имамо проблем са Текласом, у Врању, свуда јужније. Морамо тај проблем да решавамо. И у другим деловима немамо проведен гас, па је проблем за долазак инвеститора", објаснио је Вучић.

Истиче да се ради о битним стварима које суштински и структурално мењају изглед и повећавају вредност наше земље.

Подсетио је да смо подигли потрошњу гаса са 1,5 на 2,15 милијарди кубних метара, а да ћемо, у складу са убразном индустријализацијом, до 2020. потрошњу подићи до три милијарде кубних метара. "То значи снажнију индустрију", истакао је Вучић. 

Развој железница и јачање одбрамбене моћи Србије  

Председник је поручио да је од великог значаја и споразум о сарадњи у развоју железничког саобраћаја, али и да је било речи о војној сарадњи две земље.

Истакао је да ће одбрамбена моћ Србије до половине 2020. године бити додатно увећана. "Ми смо у претходном периоду, и то је потврђено од стране Путина, наручили различите системе", навео је Вучић.

Ове године треба да стигну четири нова хеликоптера Ми-35, који су, како је рекао, најбољи борбени хеликоптери, као и три Ми-17 наоружана транспортна хеликоптера.

Вучић је додао да ће са девет хеликоптера које смо купили из ЕУ, Србија само ове године добити више хеликоптера него што их је имала за претходне три деценије.

Говорећи о даљој модернизацији 14 "мигова 29" до генерације "четири плус", рекао је да су то ловци који штите небо и да је од кључног значаја ко ће кога пре да види. Зато је, како је објаснио, посебно уложено у радарске системе, што би све требало да буде готово до средине 2020. године.

Све ово, како је истакао, говори и о стању нашег буџета и јавних финансија, као и о успесима наше привреде. 

Вучић је изјавио да посета Владимира Путина има значајне резултате у погледу стратешког развоја Србије, а посебно је истакао уговор који се односи на модернизацију железнице.

Истакао је да се уговор вредан 230 милиона долара односи на завршетак радова на прузи од Старе Пазове до Новог Сада, на коридору ка Будимпешти, на изградњу Диспечерског центра, као и за уређење комплетне железничке инфраструктуре.

Вучић је рекао да се посебно разговарало о железници. "Желимо да подигнемо железницу, јер сматрамо да је у томе будућност и у карго и у путничком саобраћају. Хоћемо део путника и робе на себе да преузмемо и морамо да пожуримо са великим инфраструктурним радовима", истакао је Вучић.

Нагласио је да је стратешко опредељење Србије да за два до три месеца заврши ауто-пут до границе са Северном Македонијом, и до границе са Бугарском.

"То су пројекти од стратешког значаја и успећемо да их завршимо", рекао је председник и додао да се о томе разговарало са Русима, Кинезима, Европљанима.

Вучић је рекао да је једна од кључних тема била и сарадња у области дигитализације и ИТ, као и са руским организацијама "Росатом" и "Роскосмос".

Каже да је видео неке добронамерне, али и недобронамерне коментаре по том питању, као и да је јасно да ми сигурно нећемо моћи у скоријој будућности да шаљемо људе на Месец, али да то и није тема те сарадње.

Вучић наводи да је реч о примени у пољопривреди и испитивању земљишта, затим коришћењу нуклеарне енергије у фармацији, где је најзначајнија употреба нуклеарне енергије.

Додао је да ћемо радити на развоју те области и у то уложити много новца.

Такође, још једна тема је била Инвестициони фонд Руске Федерације, који је веома успешан, као и фондови Абу Дабија, Саудијске Арабије, Кине, Сингапура и Индонезије и још неких земаља.

"Размишљамо у којим сферама бисмо могли да направимо улагања 50-50 одсто или у другим размерама у развој високих технлогија, развој вештачке интелигенције, роботике и слично", навео је председник.

"Хвала грађанима, показали су озбиљност и пристојну Србију"

Председник је изјавио да је веома задовољан конкретним резултатима разговора са председником Русије Владимиром Путином, као и дочеком, озбиљношћу и пристојношћу грађана који су га дочекали испред Храма Светог Саве и истакао да смо показали како пристојна Србија може да функционише.

Вучић је рекао да је, према подацима полиције, Путина у Београду дочекало више од 100.000 људи и захвалио грађанима што су показали изванредно гостољубље и одговорност. Захвалио је и онима који су пратили Путинову посету а нису били на скупу испред Храма Светог Саве.

Нагласио је да није дошло ни до једног инцидента и да нико није био повређен ни на који начин.

Хвала Србији што је показала да може веома озбиљно и одговорно да се понаша, поручио је Вучић и истакао да, иако је био тако велики скуп, ниједан прозор није поломљен, што је готово немогуће када је реч о тако великом броју људи.

Молба Приштини да укине таксе, а Бриселу да јасније утиче на Албанце

"Молим Приштину да укине таксе, није ми тешко да то кажем, а ЕУ да јасније утиче на Приштину и укаже на неопходност дијалога", рекао је Вучић.

Његова молба и апел партнерима у ЕУ је, како каже, да још снажније утичу на Приштину да укине таксе, јер сматра да је важно да се наставе разговори о односима Срба и Албанаца у будућности.

"Молим их да ти њихови захтеви, не бих рекао притисци, буду јаснији и одређенији, јер је веома важно да разговарамо и то не само због Срба на КиМ, већ и због нас", рекао је Вучић.

Како каже, нажалост су се чуле смо речи албанских званичника, Хоџаја и Харадинаја, који кажу да је основни циљ такси нанети штету Србији, економску и политичку.

"Неки од њих мисле да је време и да ће ме склонити на улици у Београду, у то нисам улазио, али мислим да није озбиљан приступ оних који мисле да су државници или део неке државе, да нанесу штету грађанима које представљају", рекао је Вучић.

Поручује да је Србија увек веома спремна да разговара, да види докле се стигло у вези са ЗСО и какве идеје имају. "Сваки дан слушам о неком коначном решењу, а видим да то подразумева да Србија призна Косово. А шта Србија и Срби имају од тога – ниједан одговор нисам добио од Приштине", истакао је Вучић.

"Ако не укину таксе, нема сметњи да идемо на изборе"

Председник је рекао да се нада да ће Приштина укинути наметнуте таксе, јер би то било разумно, паметно и отворило би врата разговорима. Уколико Приштина не укине таксе, онда је јасно да не желе разговор, не желе договоре, не желе, рекао је, да праве компромисе, већ желе политику уцене.

"Ако је тако, немамо сметњи да идемо на изборе, па сад треба видети када да идемо на изборе. Зато је важно да знамо желе ли они или не желе разговоре. При томе, потпуно смо спремни да све примедбе свих који кажу – нешто не ваља у овом бирачком списку, нешто нам се не свиђа, ево, молим вас, дођите, исправите, промените. Зато што сви знамо и ви сви знате да су то празне приче", рекао је Вучић.

Додао је да је боље да не говори о томе какво је право стање ствари у јавном мњењу по питању рејтинга странака. "Плашим се да би се многи разочарали", приметио је Вучић.

Мисли да је важно водити рачуна о државним интересима. "Зато хоћемо да чујемо одговор и Европљана и Приштине, да нам кажу хоће ли бити укидања тих такси или не", истакао је председник.

"Ако неће бити укидања такси, онда да пружим шансу, мислим да је фер да пружимо шансу и Харадинајевој идеји да ме 'скину' са власти, а са власти се скида на изборима, и ја верујем да би се томе обрадовали многи, јер је то идеална прилика да то коначно ураде", поручио је Вучић. 

"Толики број људи испред Храма 'довео је' Путин"

Одговарајући на питање новинара како се осећао јуче пред Храмом и великим бројем људи свестан да Путин неће да им се обрати, рекао је да разуме "чињеницу да Ђилас и Шолак не могу да поднесу да неко може да доведе стотину хиљада људи и више".

Толики број људи "довео је", приметио је, Путин, којег су желели да поздраве, а не он. "А Ђилас и Шолак не могу ни 5.000, ни уз све злоупотребе својих медија, лажи. Да покраду Србију, да је опљачкају, да узму 500 милиона евра за четири године – то могу, за то су експерти, али да нешто позитивно учине за своју земљу, то нити су могли, нити могу", додао је Вучић.

На питање новинара да ли је очекивао да Путин говори испред Храма и да ли је молио патријарха да приволи руског председника да се ипак обрати окупљеним грађанима, Вучић је одговорио питањем: "На ком месту у свету у било којој посети сте видели да се председник Путин обратио, било кад у свом животу?"

"Ја сам рекао – ако могу да вас замолим, знам да је мимо протокола, мимо свега, још у Палати 'Србија' сам му рекао, појавите се, махните им, реците им две речи, шта год, само нешто им реците. И човек је то учинио и мени и тим људима и ништа више од тога", додао је Вучић.

Протокол руског председника је, каже, веома строг и они никад нису пристали да говори било где, јер он то не ради.

И Путин је то, подсетио је, недвосмислено рекао још током конференције за новинаре у Палати 'Србија', а био је, истиче Вучић, одушевљен и срећан због подршке српског народа.

Додао је да за то што није планирао да се обрати Путин има и додатни разлог – он воли да подели емоције, али уз преводиоца је то тешко.

Како каже, јасно му је да у Ђиласовој и Шолаковој машти ни тај орден који је добио није орден, већ фалсификат, лажни орден. "Он је то у ствари наменио Шолаку и Ђиласу па ће им дати следећи пут, а Тадићу није могао у оно време па ће следећи пут кад дође у посету. Тужне су ми те њихове речи. Ђилас и Шолак ноћас нису спавали", рекао је Вучић и закључио да је, нажалост, сваки успех Србије – њихов неуспех.

На питање новинара како коментарише такве и сличне коментаре опозиције, укључујући то да је он организовао контрамитинг, те да ли је тачно да Путин, како кажу, није подржао поделу Косова, Вучић је рекао да су неки људи увек спремни да своје интересе претпоставе интересима наше земље.

"Песимиста сам у погледу могућности постизања споразума"

Вучић је поновио да никада неће одустати од става да би најбоље било да Срби и Албанци постигну споразум, јер, како је рекао, тако постигнути договор морали би да прихвате сви у свету.

Међутим, истакао је, у погледу постизања споразума са Приштином није оптимистичан, већ да је песимиста.

На питање да ли је добио од Путина конкретну идеју или обећање, и у којем би формату могло да буде решено питање Косова, Вучић каже да са руским председником није причао о форматима.

Он, напоменуо је, а то се може и приметити, не воли политичке расправе које су изван његовог домена. "Могу ли ја да одређујем политику САД или Русије? Још мање то могу лидери Албанаца, али видим да се у то највише петљају, иако немају толики утицај у свету", приметио је Вучић.

Песимизам према постизању споразума са Приштином, председник објашњава тиме да, како каже, зна да нико не подржава то што он говори.

"Велике земље имају своју империјалну свест, тако и ми имамо неку врсту империјалне подсвести, а Албанци пумпају мишиће већим него што јесу. Зато понављам оно што је болно и није лако, али носи мир, бољи живот и будућност", закључио је Вучић. 

"Не прихватам цену гаса дуплирану због политичког рекета"

Председник је поручио да не прихвата да Србија плаћа дупло већу цену гаса због "политичког и безбедносног рекета", са којим је суочен.

Вучић је, на питање новинара аустријске државне телевизије ОРФ Кристијана Вершица – у којој мери се разликује пројекат "Турски ток 2" од претходног "Јужни ток", који је ЕУ одбила јер наводно није у складу са правилима Уније, подвукао да је опскрбљеност гасом једно од кључних глобалних питања, које је постало и политичко питање.

"Нисам слагао јуче када сам говорио да сам код председника Азербејџана Илхама Алијева био три пута и молио га за гас, бројао кубне метре који иду за Албанију и Италију. Ту гаса за Србију нема", рекао је Вучић.

Што се европског хаба тиче, наводи да чекамо да нам Румуни кажу колико гаса можемо да добијемо и да ћемо направити конектор.

Када је реч о гасу из Александропоља преко Грчке до Бугарске, указује да је тај гас за Србију у старту скупљи за 35 до 40 одсто, и додао да плаћамо све транспортне трошкове, што значи да је двоструко скупљи од актуелног гаса из Русије.

Посебно је значајно, како је истакао, што би повезивањем на "Турски ток" преко Србије пролазила важна транзитна рута, преко које би могле да се снабдевају БиХ, па и Косово и Метохија, Црна Гора, и у крајњој линији и Хрватска, "јер од терминала на Крку у још нема ништа".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво