Вучић: Србија поуздан партнер; Путин: Москва дели забринутост због КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конференцији за медије да је са руским председником Владимиром Путином разговарао о свим темама друштвеног живота, Косову и Метохији, унапређењу економске сарадње. Путин истиче да између наше две земље постоји стратешка сарадња, која је традиционална за наше земље и наше народе. Москва дели забринутост српског руководства у вези са питањем Косова и Метохије, поручио је руски председник.

Александар Вучић је поручио да је Србија поуздан партнер Русији, те да је током данашњих разговора са руским председником постигнут висок степен сагласности о свим темама.

Председник Србије додао је да је са Путином разговарао и о Косову и Метохији, истичући да је Србија спремна за разговоре и компромисе са Албанцима, али да неће да пристане на понижење.

"Плашим се да неки људи нису спремни на комромисе. Ми ћемо и даље истрајавати на томе и тражити их, али понављам, и то сам рекао Путину, никоме нећемо дозволити да унизи Србију", истакао је председник.

Захвалио је на подршци Русије на очувању интегритета и независности Србије и истакао да је веома задовољан напретком сарадње две земље у свим областима.  

Путина је, каже, обавестио о таксама које су Албанци увели против Србије, али и о оснивању тзв. војске Косова.

"Чини ми се да смо и у том погледу добили значајну подршку председника Путина", нагласио је Вучић на заједничкој конференцији за медије са Путином који се налази у посети Србији.

Нагласио је да је задовољан напретком сарадње у свим областима и приметио да никада нисмо потписали толико споразума.

"Никада нисмо потписали толико споразума, из готово свих сфера, наша трговинска размена је порасла, наши економски односи су све бољи, разговарали смо о свим пословима који су пред нама", истакао је Вучић.

Подвукао је и да је трговинска размена Србије и Русије из године у годину све већа, а економски односи све бољи.

"Дуго смо разговарали данас, и у четири ока, у ужем и ширем формату, о свим пословима који су пред нама", рекао је Вучић.

Указао је да се разговарало о инфраструктурном заједничком деловању, посебно на железницама, јер ће железнице бити кључни вид транспорта у будућности.

"Велики су планови пред нама и ако све то будемо испунили, сигуран сам да ће железнице постати поново један од најуноснијих видова саобраћаја, чиме ће наши грађани моћи да се поносе. Ти уговори су већ данас вредни 230 милиона евра, а верујем да, ако све будемо изгурали, могу да достигну вредност од 660 милиона евра", рекао је Вучић.

Навео је и да је војна сарадња увек била не само коректна већ је Србија и захвална на подршци и помоћи и по повољнијим ценама је могла да набавља опрему, а Путин нам је увек излазио у сусрет, водећи рачуна о Србији и српском народу.

Вучић је нагласио и да је поносан на чињеницу коју је и руски председник истакао на састанцима, да је Србија врло дисциплинована земља, да има дисциплиновану владу и власт и да све своје обавезе испуњавамо и плаћамо на време.

"Нема код нас више кашњења, дугова, проблема, Србија је поуздан партнер Русији", подвукао је Вучић.

"Када смо се упознали, ја сам се мучио како да испунимо све дугове... Мислим да је Алексеј Милер имао ноћу мору од мене, сваки пут када би ме видео, колико сам молио за одлагање плаћања. Више тога нема, Србија данас све своје обавезе плаћа на време, а српска економија напредује", испричао је Вучић.

"Хоћемо најбољи и најјефтинији гас, а то је руски"

Председник Вучић изјавио је да се ради на изградњи гасног "Турског тока" кроз Србију и да Србија хоће за своје грађане најбољи и најјефтинији гас, а то је руски гас.

Упитан да ли је разматран наставак "Турског тока" и шта може ометати реализацију пројекта с обзиром на притисак на Србију од стране ЕУ, Вучић је рекао да Србија очекује много од "Турског тока" и да је много тога урађено до сада, многе процедуре су завршене.

"Не знам какви су притисци на неке друге кроз чије територије гасовод 'Турски ток' треба да прође, са Србијом Русија није имала ту врсту проблема. Ми смо на такву врсту притисака отпорни, наш народ мора да добије гас, наша предузећа морају да добију гас", рекао је председник Србије.

Подсетио је да је Србија до сада гас добијала преко Украјине и Мађарске, али да је план да убудуће од 'Турског тока' добијамо гас, преко Бугарске, те да због тога градимо тај гасовод.

"За Србију је то од изузетног значаја. Знам да су Немци све што је било до њих већ изградили по питању 'Северног тока'. Већ је око 500 километара изграђено под водом. И ми као и други имамо право да добијемо гас", рекао је Вучић.

Како каже, наслушао се прича "по целом свету" одакле ће све гас у Србију стићи, али да није видео други гас осим руског.

"Нудили су други течни гас, али дупло скупље. Ми да плаћамо двоструко више цене немамо и не можемо, иако економски стојимо боље. Хоћемо да набављамо најбољи и најјефтинији гас за наш народ и наши земљу, а то је руски гас", закључио је Вучић.

Указао је да Србија готово у потпуности, у енергетици и снабдевању гасом, зависи од Русије.

У том смислу је истакао да су постигнути договори о изградњи гасовода у будућности, али и око повећања нашег складишта гаса, који ће бити 750 милиона кубних метара гаса у "Банатском двору", као и о изградњи гасних електрана и гасификацији Србије.

"То значи да више никада нећемо имати питања у Владичином Хану зашто компаније које долазе да отворе фабрику немају гас. То ћемо све да урадимо и то ће значити додатну индустријализацију земље", рекао је Вучић.

"Поштујемо Британце, али Србија води независну политику"

На питање да ли очекује, због великог интересовања британских и других медија, да ће порасти притисак на Београд да поквари односе са Русијом, Вучић је рекао да нема никакав проблем с тим ко ће шта да говори у свету.

"Не желим да говорим о другим земљама, али Србија се дичи и поноси чињеницом да је независна и слободна држава. Не само у очувању свог територијалног интегритета, већ и у доношењу одлука", истакао је Вучић.

Србија, како је подвукао, доноси одлуке на основу воље својих грађана, а не воље влада других држава.

"Поштујемо Британце, али ни они, ни било ко други неће одређивати какве одлуке ћемо доносити. Шта пишу новине, мене је баш брига. Србија има стратешки правац, озбиљну политику коју не мења и коју ће тешко неко променити", нагласио је Вучић. 

"Избори су овде на неко време па свако има право да победи и окрене политику у другом смеру. Док сам ја председник, Србија ће водити политику коју смо зацртали, биће слободна земља која ће водити политику у корист својих грађана", истакао је Вучић.

"Русија ће донирати још пет милиона евра за Храм Светог Саве"

Истакао је да је Русија, уз велики новац који је дала до сада, донирати још пет милиона евра за Храм Светог Саве, као и да ће нам вратити 166. страницу Мирослављевог јеванђеља.

"То показује колико смо добро припремили састанке и форум и колико смо у свим сферама добро радили и много направили", рекао је Вучић.

Навео је да му је била изузетна част што је имао прилику да угости председника Русије, за којег је рекао да је искрени, доказани пријатељ Србије и народа.

Пожелео му је да се добро осећа у Србији и рекао да га огроман број људи чека на централним београдским улицама и испред Храма Светог Саве.

"То говори о ономе што сте ви учинили. Мене виде сваки дан, нико није дошао због мене. То говори о огромном поштовању које уживате у Србији и нашем народу", рекао је Вучић.

На крају обраћања је поручио да је уверен да ће сарадња Србије и Русије бити само боља и на све вишем нивоу.

Путин: Русија дели забринутост у вези са КиМ

Председник Руске Федерације Владимир Путин рекао је да Москва дели забринутост српског руководства и грађана у вези са КиМ, јер кораци које је предузела Приштина у последње време могу довести до дестабилизације Балкана.

Путин је напоменуо да је став Русије по питању Косова јасан – Москва се залаже за узајамно прихватљиво решење Београда и Приштине, али базирано на Резолуцији 1244 СБ УН.

Истакао је да је Русија, исто као и Србија, заинтересована да ситуација на Балкану буде стабилна и безбедна.

"Косовске власти предузеле су неке провокативне акције које су додатно погоршале ситуацију", рекао је Путин наводећи као пример одлуку Приштине о формирању косовске војске, што, како каже, представља кршење Резолуције 1244.

"Та резолуција не допушта постојање било каквих оружаних формација на Косову изузев контингента Уједињених нација. Делимо забринутост Србије, јер знамо да такви потези воде ка нестабилности на Балкану. Наша подршка ће се наставити", поручио је Путин.

На питање о томе да се често говори о посредовању Русије у дијалогу и да ли до тога може да дође, Путин је рекао да је Русија увек активно учествовала, али да је, напоменуо је, ЕУ та која је посредник. 

"ЕУ је посредник, али мало тога постиже", рекао је руски председник, наводећи да се не спроводи оно што је договорено и у том контексту посебно је истакао чињеницу да још није формирана ЗСО.

Такође је подсетио да је Резолуцијом 1244 предвиђено да одређени број српских полицајаца и граничара може да буде на територији Косова. 

"Где су они?", упитао је Путин и истакао да свакако мора много више да се поштује међународно право.

Навео је да је Русија спремна да сарађује са свима, али да је важно и да се поштује међународно право и да решење буде праведно.

Према његовим речима, нека раније доношена решења као да су имала за циљ да поделе српски народ.

"Треба да убедимо наше партнере да, ако желимо мир на Балкану, морамо да нађемо компромис и да га одржимо", поручио је Путин.

"Кад смо заједно, ту је и победа"

Путин је поручио да односи Србије и Русије нису од јуче и од данас, већ да трају вековима, да имају дубоке и чврсте корене, а да два народа везује духовна блискост.

На питање да ли ће се обратити Србима окупљеним испред Храма Светог Саве, који прижељкују да од њега чују поруку подршке и пријатељства, он је рекао:

"Програм посете не обухвата учешће на митингу и тешко да ћу тамо моћи нешто да кажем без преводиоца", али је, желећи да пренесе поруку, уз речи о карактеру српско-руских односа, навео и да се веома радује таквим изразима пријатељства и парафразирао и једну пословицу: "Када смо заједно, ту је и победа."

Руски председник се још једном захвалио Вучићу на позиву да посети Србију и подсетио да са српским председником има сталне контакте, да је са Вучићем у октобру прошле године имао садржајне разговоре, а да је српски председник у мају био на Дану победе у руској престоници.

Такође је навео да се сећа своје посете Београду 2014. године, када је обележена 70. годишњица ослобођења Београда у Другом светском рату.

"И данас смо по том партнерском и пријатељском кључу такође размотрили све аспекте наше сарадње, као и међународна питања. Између наше две земље постоји стратешка сарадња која је традиционална за наше земље и за наше народе", рекао је Путин.

Указао је да се посебно разговарало о трговинским односима и инвестицијама и истакао да је робна размена две земље достигла две милијарде долара.

Истакао је и значај Међувладиног комитета за трговину и научнотехничку сарадњу.

"Настављају се контакти између привредника, пословних људи, у сфери пољопривреде. Потенцијали за развој наше сарадње још више ће доћи до изражаја после потписивања споразума о слободној трговини између Србије и Евроазијске уније негде до краја године", рекао је Путин.

Као још једну важну тему, истакао је област енергетике.

Навео је да су до сада испоруке гаса у Србију повећане 20 одсто, а да "Гаспром" у предстојећем периоду планира да обим испоруке гаса са 2,3 милијарде кубних метара гаса подигне на 3,5 милијарди кубних метара, као и повећање капацитета подземног складишта "Бантски двор".

"Радићемо и на унапређењу мреже гасне инфраструктуре... Свим тим се јача енергетска безбедност Србије и читавог Балкана", нагласио је Путин.

Председник Русије је навео да је "Гаспромњефт" уложио у НИС три милијарде долара, а да планира још 1,4 милијарде долара и подсетио да је НИС сада водећа компанија у југоисточној Европи и да највише доприноси буџету Србије.

Напоменуо је и пројекте компаније "Силовије машини" на Ђердапу, као и компаније РЖД, када је реч о модернизовању српске железнице и стварању Диспечерског центра.

"У наставак 'Турског тока' преко Србије уложићемо 1,4 милијарде долара"

Руски председник је навео да је Русија спремна да у развој инфраструктуре у Србији, између осталог и у наставак гасовода "Турски ток" преко територије Србије, уложи неопходне ресурсе у износу од око 1,4 милијарде долара.

"Ми практично припремамо тај посао, у ствари га почињемо, али, на крају крајева, све ће зависити од других земаља, између осталог земаља ЕУ", изјавио је Путин на конференцији за новинаре у Београду.

"Некада смо покушавали, планирали и почели да радимо на 'Јужном току', али је тај пројекат, не због наше кривице, заустављен", изјавио је Путин.

Председник Русије је поновио да је Русија спремна да реализује пројекат наставка гасовода "Турски ток" за европске земље и европске потрошаче, и да је пуно оних који су заинтересовани за тај пројекат.

"Имамо више него довољно ресурса, тако да ту уопште нема никаквих проблема", изјавио је Путин.

Како је додао, Бугарска сада показује интересовање да се "Турски ток" настави преко њене територије како би даље ишао преко територије Србије, Мађарске и тако даље.

"Ми смо спремни за то у потпуности, чак и водимо припремне разговоре. Ми смо спремни за инвестирање", поручио је Путин.

Додао је да ће следеће недеље у посети Москви боравити председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, чији је став о гасоводу "Турски ток", како каже, врло познат.

"Турска доста позитивно гледа на то, ради на томе и жели да гради односе са својим партнерима у Европи", поручио је Путин.

Најавио је и наставак сарадње у војној и војнотехничкој области, истичући да ће Русија и даље помагати Србији у јачању њене безбедности.

Према његовим речима, не треба заборавити ни сарадњу у хуманитарној и културној области и најавио да ће у фебруару у Србији бити одржани дани руске духовне културе.

Такође је рекао да се веома радује посети Храму Светог Саве, који је Русија знатно помогла.

Један од пријатељских гестова, како каже, јесте и то што ће Русија Србији вратити једну страницу Мирослављевог јеванђеља, а Србија Русији слике познатог руског аутора Николаја Рериха.

"Хвала председнику Вучићу за добре разговоре које смо имали, а грађанима Београда за топао пријем који су ми приредили", закључио је Путин.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво