Попа: Румунија стоји уз Србију, промовисаћемо проширење ЕУ

Румунија ће током председавања Европском савету подржавати Србију на њеном европском путу, а проширење ће бити при самом врху европске агенде, поручила је амбасадорка те земље у Србији Оана Кристина Попа.

Оана Кристина Попа је на пријему који је приредила поводом почетка румунског председавања Европској унији рекла да је европска перспектива Западног Балкана у 2018. години поново потврђена, и додала да ће Румунија помоћи државама кандидатима да напредују у европским интеграцијама.

"Србија је једна од водећих кандидата за ЕУ и игра кључну улогу у стабилности Западног Балкана", рекла је Попа и истакла да постоје велика очекивања од Србије да буде пример у процесу приближавања ЕУ.

Додаје да Србија може да рачуна на помоћ Румуније у процесу придруживања и у реформском процесу.

Истиче да Србија, која је увек била део Европе, треба да буде и део пројекта проширења ЕУ и да остане на курсу потребних реформа које је већ предузела.

"Стојимо уз Србију и промовисаћемо проширење ЕУ као један од успеха Европске уније", рекла је румунска амбасадорка, која је приметила да су Аустрија и Бугарска током свог председавања ЕУ прошле године урадиле важан посао да поставе Западни Балкан поново на врх европске агенде.

Наводи да Европску унију током првих шест месеци ове године, односно током румунског председавања, очекују бројни изазови, од изласка Британије из ЕУ, избора за Европски парламент, израде буџетског оквира за период од 2021. до 2027. године.

"Пред нама је врло изазазовних шест месеци, али је историја показала да уз изазове долази и шанса, а шанса Европе је да остане уједињена и да изгради стабилну перспективу за будућност", рекла је Попа.

Фабрици: Србија на правом путу

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да ЕУ очекује и рачуна на то да ће током румунског председавања Западни Балкан и стратегија проширења бити високо на агенди лидера у Бриселу.

"Надамо се да ће током румунског председавања бити отворена нова поглавља и да ће се наставити реформе у Србији. Уверени смо да је Србија на правом путу", рекао је Фабрици.

Додаје да је ЕУ највећи трговински партнер Србије, донатор и инвеститор, те да ЕУ верује у будућост Србије у тој заједници.

Истиче да је прошла година, захваљујући земљама које су председавале Европском савету – Бугарској и Аустрији, била веома важна за Западни Балкан и његову перспективу у Европској унији.

"То ће се наставити и у 2019. години", рекао је Фабрици и подсетио да су амбасадори ЕУ јуче с председником Србије и ресорном министарком говорили о европској агенди Србије, на којој се налазе економске реформе, као и реформе у области владавине права.

Додаје да председавање ЕУ није лак посао, да носи велику одговорност, а да ће се у наредних шест месеци у Европи дешавати важне ствари, подсетивши да ће бити одржани европски избори на којима ће први пут гласати и миленијалци, нова генерација рођена почетком века, што ће бити прави тест за Европу.

"Сви смо сигурни да ће Румунија урадити све што може да постигне конкретне резултате током свог председавања", рекао је Фабрици.

Јоксимовић: Србија неће одустати, оно што те не убије, ојача те

Пријему је присуствовала и министарка европских интеграција Јадранка Јоксимовић, која је рекла да Србија неће одустати од европских интеграција без обзира на замор од проширења у ЕУ, те да Србија очекује да током румунског председавања буду отворена нека од поглавља која су спремна.

"Без обзира на замор од проширења који је пристутан и у зељама чланицама и код кандидата, што се нас тиче, ако буде посустајања код ЕУ у политици проширења, сигурна сам да у Србији неће бити одустајања", рекла је Јоксимовићева.

Додала је да је влада спремна да у интересу грађана настави озбиљан, дуготрајан и најважнији реформски процес који је суштински повезан са процесом европских интеграција.

Навела је да Србија током шестомесечног председавања Румуније, као што је било и током председавања Бугарске и Аустрије, очекује да питање проширења, посебно Западног Балкана, као и Србије, остане један од приторитета на агенда председавања.

"Изражавамо и захвалност Румунији на разумевању колико процес проширења има додатну димензију вредности за све нас на Балкану, који није само реформски, него и стабилизирајући процес у ширем аспекту региона Западног Балкана", рекла је министарка.

Истиче да Србија током румунског председавања очекује да бар на једној, ако није могуће на две међувладине конференције буду отворена нека поглавља за која је Србија спремна.

"Свесни смо да ће на то утицати не само разлози које сам помињала, већ да ће бити праћен и напредак у области поглавља 23 и 24, која се тичу владавине права", рекла је Јоксимовићева и додала да ће Србија остати посвећана процесу интеграција, посебно реформама које се тичу владавине права, будући да земље чланице посебно обраћају пажњу на те важне реформе за једно друштво.

Додала је да ће Србија наставити да ради на томе не само због ЕУ, већ зато што је влада обећала грађанима ефикаснију државу, више правде, те навела да је сигурна да ће ове године бити завршене важне реформе и донети важни закони.

Министарка је истакла да анкете урађене у последњих шест месеци показују да 55 одсто грађана Србије подржзава европске интеграције и истакла да је задовољна тим бројкама.

"На њих ће утицати неки регионални изазови са којима се суочавамо, али сам сигурна да ће већина наших грађана разумети зашто је ЕУ и даље најбољи избор за Србију", истакла је Јокисмовићева и додала да је сигурна да је Србија добар кандидат и важна земља у реигону која може да допринесе Европској унији.

"Ја обећавам и себи и грађанима да ћу бити оптимистична колико је могуће. Треба да будемо стројиви и надам се да ће ЕУ бити још више сигурна да Србија и овај регион заслужују своју европску будућност", рекла је министарка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво