Уводе се предавања о одбрани за матуранте

Ученици завршних разреда средње школе ће у другом пологодишту ове школске године слушати предавања о улози и задацима Војске Србије, систему одбране, цивилне заштите, реаговања у току природних катастрофа и непогода.

Ову иницијативу је покренуло је Министарство одбране, позивајући се на одредбе Закона о војној, радној и материјалној обавези, који ученике средњих школа дефинишу као категорију грађана који треба да стекну знања и вештине за потребе одбране земље у условима ванредног и ратног стања.

У Министарству просвете за Танјуг кажу да се не уводи нови предмет, већ да ће се у току школске године кроз четири часа одељенског старешине факултативно обрађивати 11 тема.

Наводе и да ће о темама говорити разредни старешина или гости из Министарства одбране, а практичне обуке, истичу, нису предвиђене.

"Циљ иницијативе Министарства одбране је да ученици завршних разреда средње школе стекну основна знања о систему одбране, цивилној заштити и реаговању у току природних катастрофа и непогода", кажу у Министарству просвете које је упутило допис средњим школама у вези с увођењем садржаја обуке.

Неке од тема које ће, такође, бити део обуке матураната средњих школа јесу - како постати официр Војске Србије или професионални војник, о војној, радној и материјалној обавези у Србији, облицима ненаоружаног отпора, али и о бојним отровима, биолошким и запаљивим средствима...

Обука подразумева и посету ђака командама, јединицама и установама Војске Србије.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво