Јасна политичка воља Владе Србије за борбу против корупције

За ефикасно спречавање корупције неопходно је доношење квалитетних закона и његова имплементација, а предуслов за то је политичка воља, навела је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, истичући да је "политичка воља Владе Србије недвосмислено показана".

Јоксимовићева је на конференцији поводом завршетка Твининг пројекта "Превенција и борба против корупције" рекала да политичка воља постоји и да је доказана више пута.

"Најновијим активностима у погледу законодавног оквира више него јасно стављамо до знања да је борба против корупције један од приоритета рада ове владе", нагласила је Јоксимовићева.

Министарка је оценила да чланство у ЕУ није гаранција за искорењивање корупције, јер се и данас њене бројне чланице суочавању са проблемима корупције.

Истакла је важност управо законодавног оквира, који се, како је навела, често подређује делотворном спровођењу закона.

"Мислим да понекад потцењујемо важност успостављања законодавног оквира, али без њега - шта бисмо спроводили? Само постојање ефиксаног закона омогућава постепену, трајну и неповратну промену понашања и смањивање коруптивног начина мишљења и делања", указала је министарка.

Сматра да нису само земље кандидати за чланство у ЕУ подложни коруптивном начину понашања и мишљења.

"Некад није ни коректно рећи да су одређене нације и одређене државе коруптивније него друге, јер оно што је погрешно профилисало интерпретацију јавног интереса у овом региону јесу дешавања из 90-тих година, која су на озбијан, дубок и системски начин пореметила правилно схватање интерпретације јавног интереса и довела до системских проблема у коруптивном понашњау мишљења и делања", навела је Јоксимовићева.

То су, како је навела, препознали грађани који су својевремено подржали платформу нове политике борбе против корупције као најважнијег сегмента за владавину права, њено јачање и повратак поверења у државу и њене институције.

Што се тиче законодавног оквира, она каже да јесте било кашњења, али да се Србије сходно препорукама и искуству бројних држава чланица руковоридила принципом "квалитет пре брзине".

За овакав закон никада не може да буде касно јер је, како је истакла, ово системски, кровни закон за спречавање корупције.

Напоменула је да је према последњем истраживању јавног мњења које је спровело Министарство за евроспке интеграције 21 одсто грађана борбу против корупције препознало као најважнију тему која утиче на њихов свакодневни живот, поверење у институције, јавне функционере и начин на који доживљавању заштиту јавног интереса, а повезано је са процесом евроспких интеграција.

"Према истом истраживању јавног мњења подигли смо проценат грађана на 75 одсто, који сматрају да рефорски процес треба спроводити независно од процеса еворспких интеграција, а то је снажан мотификасциони фактор да наставимо даље", истакла је Јоксимовићева.

Напоменињући да у свим реформским процесима ЕУ помаже Србији, министарка је навела да је ЕУ Србији не само спољно политички приоритет, већ и стратешки партнер у реформским процесима.

"То је оно што грађани и очекују од европских интеграција", закључила је министарка Јоксимовић.

Кубуровић и Кантоне о заједничкој борби против корупције

Министарка правде Нела Кубуровић разговарала је са председником Националне агенције за борбу против корупције Италије Рафаелом Кантонеом о даљој сарадњи Србије и Италије на спречавању корупције.

Саговорници су оценили том приликом да Србија и Италија имају одличну сарадњу у области правосуђа, као и да је та сарадња најинтензивнија на пољу борбе против корупције и организованог криминала, саопштено је из Министарства правде.

Та сарадња, како је додала, подразумева и учешће у заједничким истражним тимовима.

Кантоне је оценио да је двогодишњи твининг пројекат "Превенција и борба против корупције" који се односио на јачање капацитета Агенције за борбу против корупције Србије, дао добре резултате и додатно ојачао ту сарадњу.

Кантоне је указао да је Србија прва држава која је била позвана да буде део Мреже институција за превенцију корупције, која је основана у октобру 2018. године у циљу прикупљања и размене информација, као и добрих пракси међу институцијама за превенцију и борбу против корупције.

Мрежу чини тренутно више од 15 држава, а директор Агенције за борбу против корупције Србије је један од два потпредседника ове организције.

Током састанка Кубуровић је такође најавила да ће ускоро почети јавна расправа поводом Нацрта закона о спречавању корупције (то ће бити нови назив за Закон о Агенцији за борбу против корупције).

Она је истакла да су нова законска решења усклађена са препорукама ГРЕКО експерта, и да за циљ имају ширење овлашћења и јачање независности Агенције.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи