Лавров: Логика "или-или" – одраз старог колонијалног приступа

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да позиви из Европске уније Србији да бира између ЕУ и Русије представљају одраз "старих колонијалних навика" те да се Москва противи тој логици ЕУ која намеће избор "или Русија или ЕУ".

"Европа верује да Србија мора на крају да бира између Русије и ЕУ", рекао је шеф руске дипломатије на годишњој конференцији за новинаре, пренела је агенција Тас.

"Овај застарео менталитет одражава стари колонијални приступ. Већ сам наводио пример када је Европска унија ишла тим путем једностраних захтева и логиком 'или-или'. Министар спољних послова Белгије је 2014. отворено захтевао да Украјинци морају да изаберу да ли ће бити са Русијом или са Европом", подсетио је Лавров.

Како је рекао, провокативни приступи који одражавају расположење великих сила не одговарају оним одлукама које смо доносили у оквиру ОЕБС-а и ЕУ.

Лавров је навео и да се ЕУ не устручава да тражи да Београд призна независност Косова да би ушла у Европску унију, као и да се придружи европској политици према Русији, укључујући притисак санкцијама.

Лавров сматра да је непристојно заузимати такав став и додаје да је више пута говорио да се ЕУ све време поноси својим јединством, али каже да се то јединство у последње време гради на основу најмањег именитеља.

"Када се тражи од других држава ЕУ да заузму ставове који у вези са Русијом очигледно представљају предубеђење и дискриминаторски су", оценио је Лавров.

Истиче да треба да се одустане од те логике "или са Русијом или са ЕУ".

"Хајде да се вратимо на оно време када су велики Европљани, укључујући и Де Гола, промовисали свој сан, своју визију јединственог простора" од Атлантика до Пацифика, рекао је Лавров.

Ти договори, додао је он, у пракси се не спроводе.

"Ми се залажемо за повратак на филозофију заједничке сарадње на основу баланса интереса, а не на основу наметања погледа које израђује мала група држава, без обзира на то колико су утицајни", закључио је Лавров.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара