Маринели: Немамо проблем с војном неутралношћу Србије

Шеф НАТО војне канцеларије за везу Чезаре Маринели изјавио је за Танјуг да су односи НАТО-а и Србије достигли веома висок стандард.

"Сведоци смо веома практичне сарадње која, рекао бих, доноси добробит не само Србији, већ и НАТО-у, увек уз поштовање српске политике војне неутралности, коју смо признали, нема проблема у вези са тим", казао је Маринели Танјугу на пријему поводом 12. годишњице рада канцеларије за везу у Београду.

Он је навео да НАТО и Србија сарађују на "веома практичан начин" и подсетио да је НАТО помогао да се у Србији униште велике количине мина, застареле муниције и лаког наоружања, као и да је Алијанса финансирала обуку хиљада бивших припадника српских војних снага за отварање малих предузећа.

"Ми такође сарађујемо у програмима научног партнерства. Сарађујемо на научном пољу, од развоја биогорива до напредне роботике", рекао је Маринели.

Он је такође подсетио да је пре неколико месеци Србија била домаћин највеће цивилне вежбе управљања последицама ванредних ситуација под називом "Србија 2018", на којој је сарађивала са Евроатлантским центром за координацију активности у пружању хитног одговора при НАТО-у.

"Улога Србије као домаћина ове вежбе била је веома, веома добра", навео је Маринели.

Он је додао да је, као контактна амбасада НАТО-а у Србији, грчка амбасада у Београду играла важну улогу у даљем развоју односа између НАТО-а и Србије, а да је НАТО војна канцеларија за везу блиско сарађивала са грчком амбасадом и поздравља наставак сарадње са норвешком амбасадом, која је следећа контактна амбасада НАТО-а у Србији.

"Њихова улога је да побољшају дијалог, да спроводе јавну дипломатију, да информишу српску јавност о томе шта је НАТО, шта НАТО ради и да шири много више знања о томе шта НАТО заправо ради на терену. Мислим да смо урадили прилично импресиван посао последњих година како бисмо развили заједничко разумевање о заједничкој добробити по НАТО и Србију", закључио је Маринели.

Бјорнстад: Да учинимо сарадњу Србије и НАТО још јачом

Норвешки амбашадор у Београду Арне Санес Бјорнстад, чија земља од Грчке преузима дужност контактне амбасаде НАТО-а у Србији, изјавио је за Танјуг да је за Норвешку велика част да буде нови НАТО контакт у Београду.

"Надамо се да ћемо бити у стању да учинимо сарадњу Србије и НАТО-а још јачом, уз потпуно поштовање несврстаности Србије. Ми мислимо да постоји пуно потенцијала да се сарадња учини јачом за добробит народа широм Европе", казао је Бјорнстад.

Бјорнстад је подсетио на вежбу управљања последицама ванредних ситуација "Србија 2018" која је одржана прошле јесени.

"Мислим да је она добар пример како европска или трансатлантска сарадња може да буде на добробит обичних људи", оценио је норвешки амбасадор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи