Парафи на низ споразума, трећина из области иновација

Током предстојеће посете председника Русије Владимира Путина Србији биће потписан 21 споразум и меморандум о разумевању, а чак трећина биће из области иновација и дигитализације.

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић рекао је за Танјуг да ће бити потписано седам споразума из области иновација и дигитализације, који ће омогућити нашим научно-истраживачким организацијама, факултетима и универзитетима да сарађују са партнерским компанијама и институтима у Русији и да заједно раде на научно-истраживачким пројектима који су значајни за економију обе земље.

"Најважније је да ће наше иновационе компаније које се баве дигитализацијом индустрије и стратап компаније моћи да сарађују, да раде и учествују на конкурсима и у Русији и у Србији и заједнички да наступају и на трећим тржиштима по целом свету", истакао је министар.

Међу важнијим споразумима из те области су и онај који се односи на коришћење атомске енергије у мирнодопске сврхе, који ће потписати министар Поповић и генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов.

Планирано је и да Поповић потпише Меморандум о разумевању о руско-српској сарадњи у области развоја дигиталних технологија и Меморандум о руско-српској сарадњи у области развоја иновација у сектору електричне енергије.

Потпис ће, са генералним директором "Росксмоса" Дмитријем Рогозином, Поповић ставити на Меморандум о разумевању о руско-српској сарадњи у области истраживања и коришћења космичког простора у мирнодопске сврхе.

Поред ових, биће потписани и споразуми у области железнице, у вредности од 230 милиона евра.

Потпредседница владе и министарка саобраћаја Зорана Михајловић прецизирала је да је реч о уговорима за електротехничке радове на прузи Стара Пазова - Нови Сад, затим за Диспечерски центар у врендости око 100 милиона евра и остатак за пројеткно техничку документацију за обнову дела барске пруге од Ваљева до Ужица. 

Она је најавила и да ће се касније договарати са Русима за наставак пројектне документације за барску пругу од Ужица до Црне Горе и око начина финансирања за саму обнову од Ваљева до Ужица.

Додала је да ће током посете руског председника бити потписан и Меморандум за одржавању пруга које су радиле руске железнице у Србији, те да би током године требало да се потпише и уговор о одржавању пруга.

Сарадња у области образовања  

У Палати Србија сутра ће бити потписан и Меморандуми о стратешкој сарадњи у области образовања.

Тако ће Универзитет у Београду и Санктпетербуршки рударски универзитет потисати Меморандум о сарадњи, који се односи на размену истраживача, наставног и административног особља, студената свих нивоа студија, заједничке истраживачке пројекте и програме стручног усавршавања, навели су за Танјуг у Министарству просвете.

Меморандум о сарадњи потписаће и Универзитет у Новом Саду са Губкин универзитетом, о обуци висококвалификованих стручњака у области нафте и гаса, организацији семинара, предавања, радионица, размени студената, пракси у лабораторијама, стажирању за студенте и запослене, заједничким истраживањима за постдипломце, научнике и истраживаче, примену заједничког мастер и осталих постдипломских програма или пројеката...

Такође, компанија НИС а. д. ће са Санктпетербуршким рударским универзитетом успоставити стратешку сарадњу и развој међународних веза у области образовања и научне делатности, развоја научних истраживања и размена искустава, обезбеђивању услова за стварање партнерских односа између Рударског универзитета и универзитета у Србији, као и у пружање помоћи у вези са укључивањем Рударског универзитета међу учеснике образовних и научних пројеката које НИС реализује заједно са универзитетима и гимназијама у Србији кроз пројекат "Енергија знања".

НИС ће и са Губкин универзитетом успоставити стратешку сарадњу и развој међународних веза у области образовања и научне делатности, развоја научних истраживања и размена искустава, размене студената, професора, стручњака и научника тог и Универзитета у Новом Саду, као и на спровођењу заједничког научног и техничког истраживања...

Такође, НИС ће убудуће сарађивати са универзитетима у Београду и Новом Саду.

Дан касније, 18. јануара, министар просвете Младен Шарчевић, са сарадницима и ректорима универзитета у Београду и Новом Саду, разговараће са представницима руских универзитета и компаније НИС о унапређењу сарадње и заједничким пројектима.

Шарчевић је за Танјуг рекао да је сарадња са страним универзитетима кроз науку и образовање важна за Србију јер се на тај начин стварају јаче и пријатељске везе између држава.

Он је додао да је српска наука веома цењена у свету и да повезивање са другим академским заједницама додатно подиже њен квалитет.

"Научна и академска размена са престижним светским универзитетима и рад на заједничким научно-истраживачким пројектима, помоћи ће да високо образовање у Србији подигнемо на виши ниво", рекао је Шарчевић.

Такође, током радне посете Путина биће потписан и план консултација Министарстава спољних послова две земље за 2019/2020. годину, који ће парафирати министри Сергеј Лавров и Ивица Дачић.

Истовремено биће потписан и споразум о сарадњи у реновирању с повећањем капацитета хидроелектране "Ђердап 2", између компанија "Силовије машини" и "Електропривреде Србије", као и меморандум о руско-српској сарадњи у сектору електричне енергије.

Министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров и министар економије Србије Горан Кнежевић потписаће меморандум о међусобном разумевању између два министарства у вези са локализацијом индустријских производа на територији Србије уз учешће руских компанија.

Министри рада две земље Максим Топилин и Зоран Ђорђевић потписаће административни споразум о социјалном осигурању, протокол о размени ратификационих повеља о ступању на снагу Споразума између Русије и Србије о социјалном осигурању, као и меморандум о међусобном разумевању о сарадњи у области социјалне заштите.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво