Карла дел Понте: Превише је касно за истину

Бивша главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте сматра да је прошло превише година од злочина на Косову и да не очекује да ће Специјални суд доћи до истине и задовољити правду.

"Превише је касно да се утврди истина о злочинима почињенима на Косову, а поготово о 'Жутој кући'. Покушавали смо да то урадимо својевремено, али нисмо успели", рекла је Карла дел Понте у телефонском разговору за Танјуг.

Дел Понтеова је тако одговорила на питање Танјуга да прокоментарише могућност да жртве ОВК и њихове породице ипак дочекају правду и поред тога што су бројни докази о тим злочинима уништени у чему је удела имао, како се спекулише, и бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, који ће бити адвокат одбране бившег команданта ОВК Самија Љуштакуа пред Специјалним судом за ратне злочине.

"Најс, колико се сећам, није био умешан у случај истраге о 'Жутој кући'", рекла је Дел Понтеова и додала да не зна да ли ће суд после толико времена моћи да утврди истину.

Како каже, не може ништа више да каже о томе, јер је прошло много година, па се ни сама више не сећа детаља везаних за то, а у међувремену се бавила и другим предметима.

Адвокат Бранислав Тапушковић, који је учествовао у процесима пред Хашким трибуналом, тврди да је Џефри Најс, као тужилац Хашког трибунала, имао удела у уништавању доказа у вези с трговином људским органима у случају "Жута кућа", што је, како је данас навео медијима, својевремено тврдила и Карла Дел Понте.

Прича о уништавању доказа у Трибуналу отворена је пре десетак година, а Дел Понтеова је у једном од интервјуа 2011. навела да је Дику Мартију рекла да треба да иде у Хаг, јер тамо постоји досије и докази који су сакупљени у "Жутој кући", а да притом није знала да су "доказни узорци били уништени". 

Тада је изјавила и да је затражила од Трибунала да спроведе унутрашњу истрагу и открије ко је дао налог за уништавање доказа.

"Чим сам сазнала за уништење узорака поставила сам питање Трибуналу. Они су затим спровели унутрашњу истрагу и треба њих да питате за резултат. Ја знам који је тај резултат, али не могу да вам то кажем, јер нисам више у Трибуналу. Питајте Сержа Брамерца, садашњег главног хашког тужиоца. Зна врло добро ко је наредио", рекла је тада Дел Понтеова. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво