Харадинај: Ако споразум не постигнемо до 2022, таксе остају

Косовски премијер Рамуш Харадинај потврдио је да су САД званично затражиле од Приштине да укине наметнуте стопостотно увећане таксе на производе из Србије и поновио да се то неће догодити док се не постигне споразум којим ће Србија признати косовску независност.

Рамуш Харадинај је на конференцији за новинаре рекао да је амерички став о таксама на робу из Србије добио преко амбасадора САД у Приштини, Филипа Коснета.

"Амбасадор је изразио став америчке владе о захтеву за суспензију таксе како би се отворио пут за дијалог. То је њихов службени захтев. Међутим, они су свесни да ми немамо права да коментаришемо њихове ставове", рекао је Харадинај након седнице владе, пренела је Газета експрес.

Упркос америчком захтеву и запрећеним санкцијама Приштини, Харадинај тврди да ће овако увећане таксе остати до потписивања свеобухватног споразума који би резултирао признавањем косовске независности од Србије.

Досадашњи трогодишњи дијалог који су Београд и Приштина водили у Бриселу, Харадинај је назвао "циркусом" и додао да до сада постигнути ефекти нису вредни враћања такси на стари ниво.

Поновио је да је Приштина спремна да данас суспендује таксе ако би имала договорени споразум.

"Нема тога што би могло да замени споразум. Али, пре него што постигнемо договор о признању, нема никакве логике да укинемо таксе. Ако је споразум свеобухватни, нећу дозволити да таксе буду суспендоване све док год он не буде потписан. Сврха уведених такси и јесте потписивање споразума о признању косовске независности", рекао је Харадинај.

Очекује, каже, да споразум са Београдом о међусобном признању буде постигнут, а ако се то не догоди ни до 2022, таксе ће остати на снази.

"Ако обе земље (Србија и Косово) не уђу истог дана у ЕУ, балканско питање неће бити решено", рекао је Харадинај.

Приштинска Коха онлајн је пренела да је Харадинај казао да САД немају став када је у питању разграничење Србије и Косова, односно размена територија.

Сматра да свако ко се залаже за непоштовање одлуке од 17. фебруара 2008. о "признању независности Републике Косово" у садашњим границама и размишља о нечем што није предвиђено косовским уставом треба да заврши у затвору.

Тврди и да има директну комуникацију са администрацијом америчког председника Доналда Трампа.

Они су, тврди, рекли да због тога не треба да буде параноичан из страха да ће то бити тема дијалога, јер тиме блокира "позитивне опције".

"Поштујем Америку као Косово. Прогласили смо Косово државом 17. фебруара (2008). Ово Косово гаји љубав према Америци. Али ми не можемо прећи преко тог датума и није логично прећи преко себе самих да бисмо разговарали о тој теми. Свако од нас. Ми имамо устав. Ако делегација за дијалог изађе из устава, треба их стрпати у затвор."

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво