Вучић: Одлука о квотама за челик од виталног интереса за Србију

Председник Србије Александар Вучић истиче да је са амбасадорима ЕУ разговарао о европском путу Србије, Косову и Метохији и ситуацији у региону. Напомиње да су квоте за извоз челика о којима сутра одлучује ЕУ од виталног интереса за Србију. Шеф делегације ЕУ Сем Фабрици је рекао да ће Унија наставити да посредује у дијалогу Београда и Приштине у нади да ће се постићи одржив свеобухватни споразум.

Александар Вучић је на конференцији за медије рекао да је ЕУ сутра одлучује о квотама за челик, што је за Србију, каже, од виталног интереса.

"За нас је то од огромног значаја и замолио бих их да изађу у сусрет Србији", напоменуо је председник на конференцији након састанка са амбасадорима земаља ЕУ и шефа делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција.

Председник напомиње да су квоте за челик од кључног значаја за Србију јер би за нас, каже, било катастрофално да кинески инвеститор оде из Железаре.

"Надамо се да ће разумети нашу молбу. Не знам да ли знају шта би за нас значио одлазак кинеског инвеститора. Очекујем да ће одлука бити позитивна. То су односи који се тиче ЕУ и Кине, али ми молимо да буду уважени интереси наше земље јер је наша економија крхка", навео је Вучић.

Председник је додао да је ЕУ најзначајнији спољнотрговински партнер са којим имамо око 67 одсто трговинске размене.

Према његовим речима, највећи део инвестиција добијамо из ЕУ.

Вучић је рекао да је Србија спремна да настави дијалог са Приштином када укине антицивилизацијске таксе.

"То није политички популарно, али сам рекао да смо спремни да дијалог наставимо и да дођемо до решења. Нисам оптимиста, али сам рекао да ћу време и енергију наставити да улажем у решавању тог проблема јер би то било за бољу будућност наше земље", истакао је председник.

"Треба нам нова живост на путу ка ЕУ" 

Разговарало се, додаје, о владавини права и ономе што Србија треба да уради како би побољшала борбу против корупције, криминала, слободу медија.

"Истакао сам да је важно да нам правосуђе буде независно. Много тога је пред Владом али и пред парламентом Србије, који мора да има снажнију улогу и да дођу до изражаја ставови политичких супарника на политичкој позорници", нагласио је председник.

Истакао је да Србија мора да настави европски пут, али и да, додао је, унесемо нову живост у интеграције.

"Морамо да покажемо људима нову перспективу чланства у ЕУ без обзира на то када ће до тога доћи, јер то не зависи од нас. Ово што радимо, радимо због нас и наших грађана јер ћемо ми тако живети боље", напоменуо је председник.

Разговарало се и о регионалним питањима, каже Вучић додајући да је истакао да су стабилност и мир неопходни за динамичан развој регионалних односа.

Фабрици: ЕУ ће наставити да посредује у дијалогу

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици оценио је да је добро за грађане и за привреду то што је Србија приступање ЕУ поставила за стратешки циљ.

"Током 2018, ЕУ је пружала подршку европској перспективи Србије и другим земљама Западног Балкана, а током данашњег ручка смо их поново изрекли", рекао је Фабрици.

Истакао је да у 2019. питање Косова остаје важно питање, поготово из перспективе приступања Србије Европској унији.

"ЕУ ће наставити да посредује у дијалогу у нади да ће се постићи одржив свеобухватан споразум. Такође смо разговарали о тарифама које је Приштина увела Србији и БиХ и у 2019. ћемо настојати да потпомажемо дијалог. Као што је Могеринијева рекла, наставићемо у том правцу", поручио је Фабрици.

Кључне области на којима Србија треба да ради 

Оценио је да је Србија остварила одређени напредак у евроинтеграцијама, отворила је до сада 16 поглавља, а два привремено затворила. Указао је и да су реформе донеле резултате, и да ЕУ даје подстрек да се даље ради на владавини права.

Једна од кључних области на којима Србија треба да ради је независно правосуђе. "Израда Нацрта измена Устава налази се у парламенту и ми подстичемо да се настави са тим процесом, са дебатом у парламенту, кључној институцији у демократском друштву, у којем треба да буде дијалог и расправа", рекао је шеф делегације ЕУ.

Следи борба против корупције. "Надамо се скорашњем доношењу нових закона", навео је Фабрици и додао да је важно да се тај закон и примени.

Трећа област су основна права. "Споменуо бих слободу медија, рад на медијској стратегији. Надамо се да ће се она применити и донети резултате. Ми смо изнели предлог да се створи стимулишућа атмосфера за изражавање ставова", рекао је Фабрици.

Један од битних елемената је, указује, и борба против организованог криминала, а ЕУ има низ препорука за Србију у тој области.

Фабрици је на крају рекао да Србија има позитивну улогу и да је ЕУ подстиче да настави у том смеру.

Став Уније о таксама јасан

Одговарајући на питања новинара о приштинским таксама, Сем Фабрици је рекао да је за ЕУ ситуација јасна и да је Унија, оног тренутка када су тарифе уведене, врло јасно изнела став да је то у супротности са ССП-ом.

Истиче да је Унија у више наврата тражила да се укину тарифе и да ће наставити да врши притисак.

Александар Вучић је рекао да Београд не условљава дијалог, већ моли да се ствари врате у пређашње стање.

Каже да такве таксе не постоје у нормалном и цивилизованом свету и да никоме није пало на памет да ће то некоме моћи да падне на памет.

"Склоните то као препреку, наставићемо да разговарамо", рекао је председник.

Истиче да је Приштина имала обавезу по Бриселском споразуму да формира ЗСО, и да се шест од 15 тачака споразума односило на ЗСО. Додаје да у Приштини нису ни заинтересовани за то, а Београд је испунио све обавезе, којих се и даље држи.

"Суштина је да неко уразуми Приштину да морају да се понашају цивилизовано. Не интересују ме празне приче и куповина послушних Албанаца као што они купују послушне Србе", рекао је Вучић.

Поручује да га интересује дијалог са легалним и легитимним представницима Албанаца и можемо ли да постигнемо договор.

Вучић је додао да је ЕУ давала коректне изјаве, али да Албанце занима једино шта Америка каже.

"И хвала Вашингтону што је изразио оштар и јасан став против таксе", рекао је Вучић.

"Молимо да буду уважени интереси Србије"

Вучић и Фабрици су и одговарајући на новинарска питања говорили о квотама за челик.

Председник је поновио да се нада да ће ЕУ разумети молбу Србије и да жели да верује да ће одлука бити позитивна.

"То су односи који се пре свега тичу ЕУ и Кине, али ми као Србија молимо да буду уважени интереси наше земље", рекао је Вучић додајући да је српској економији потребна таква врста подршке за још боље резултате.

Фабрици је додао да је Унија разумела важност тог питања за Србију и за српску привреду.

"Ми свакако врло пажљиво посматрамо ово питање и Комисија ће сигурно одговорити на независтан начин", истакао је Фабрици.

На питање да прокоментарише то што је састанак с Вучићем организован уочи посете руског председника Владимира Путина, Фабрици је рекао да је састанак договорен још прошле године и да је Вучић пронашао тренутак за то у ужурбаној агенди.

"Сваког дана се у Србији нешто дешава и не бих полагао много на случајности, ми имамо редовне контакте с председником", рекао је Фабрици.

И Вучић је потврдио да састанак нема везе са доласком Путина наводећи да је прво он путовао у Њујорк, и да су амбасадори били заузети у време католичког Божића.

"Случајно изабран датум, ништа више од тога", рекао је председник Србије. 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи