План Путинове посете, долазак уз пратњу "мигова" Војске Србије

Председник Србије Александар Вучић ће на Аеродрому "Никола Тесла" у четвртак дочекати шефа руске државе Владимира Путина. Биће то 14. сусрет двојице лидера. Ова посета се у Београду, али и у међународним круговима види као један од најзначајнијих политичких сусрета у тренутку када је све ближа могућност директног ангажмана водећих светских сила у решавању косовског проблема.

Према званичном програму посете, авион Владимира Путина ће, како Танјуг сазнаје, кроз ваздушни простор Србије, до слетања на Аеродром "Никола Тесла" пратити "мигови" Војске Србије.

Председник Вучић ће на аеродрому лично дочекати и поздравити свог руског госта, а потом ће се заједно упутити на Гробље ослободилаца Београда, где ће положити венце ослободиоцима Београда и на Споменик црвеноармејцу.

После тога, Путину ће, уочи званичних разговора, испред Палате "Србија" бити приређен свечани дочек.

Руски председник ће, на путу до сале за састанак, имати прилику да у друштву свог домаћина, председника Вучића, обиђе изложбу "Српско-руске везе у документима Архива Србије од 1804. до 1918".

Следи затим састанак два председника у такозваном ужем формату, када ће се Вучићу придружити са српске стране премијерка Ана Брнабић, као и потпредседници Владе и министри Ивица Дачић и Небојша Стефановић, а потом ће састанак бити настављен у ширем формату.

Према информацијама Танјуга, Вучић и Путин имаће и тет-а-тет састанак, за који је планирано 15 минута.

Један од свечанијих тренутака ове посете биће онај када ће председник Русије уручити председнику Вучићу Орден Александра Невског, после чега ће се два председника обратити јавности.

Александар Вучић биће потом домаћин Путину на свечаном ручку, којем ће, поред званичника две земље присуствовати и један број угледних званица, јавних личности, попут Емира Кустурице, глумца Милоша Биковића и других.

За грађане Београда и Србије свакако ће бити најатрактивнији заједнички одлазак председника Вучића и Путина у Храм Светог Саве, где ће им се, у обиласку крипте и централног дела, придружити патријарх Иринеј.

Формално, то је програм сусрета, чије ће поруке и договори сигурно бити далекосежнији и значајнији него што се може закључити на основу званичне агенде.

Потписивање бројних споразума

Током радне посете Путина Србији биће потписан читав низ важних споразума и меморандума о разумевању, као и план консултација Министарстава спољних послова две земље за 2019/2020. годину, који ће парафирати министри Сергеј Лавров и Ивица Дачић.

Међу важнијим споразумима је и онај који се односи на коришћење атомске енергије у мирнодопске сврхе, а своје потписе ће ставити генерални директор "Росатома" Алексеј Лихачов и министар задужен за иновације у Влади Србије Ненад Поповић.

Планирано је и да Поповић потпише меморандум о разумевању о руско-српској сарадњи у области развоја дигиталних технологија, као и меморандум о руско-српској сарадњи у области развоја иновација у сектору електричне енергије.

Биће потписан и меморандум о разумевању о руско-српској сарадњи у области истраживања и коришћења космичког простора у мирнодопске сврхе, а парафираће га генерални директор "Роскосмоса" Дмитриј Рогозин и министар Ненад Поповић.

Истовремено, биће потписан и споразум о сарадњи у реновирању с повећањем капацитета хидроелектране "Ђердап 2", између компанија "Силовије машини" и "Електропривреде Србије", као и меморандум о руско-српској сарадњи у сектору електричне енергије, наводи Спутњик.

Министар индустрије и трговине Русије Денис Мантуров и министар економије Србије Горан Кнежевић потписаће меморандум о међусобном разумевању између два министарства у вези са локализацијом индустријских производа на територији Србије уз учешће руских компанија.

У области инфраструктуре, генерални директор "Руских железница" Олег Белозјоров и заменица председника владе и министарка за инфраструктуру Србије Зорана Михајловић потписаће меморандум између отвореног акционарског друштва "Руске железнице" и Републике Србије о заједничкој реализацији пројеката текућег сервисирања објеката железничке инфраструктуре на територији Републике Србије.

Министри рада двеју земаља, Максим Топилин и Зоран Ђорђевић, потписаће административни споразум о социјалном осигурању, протокол о размени ратификационих повеља о ступању на снагу Споразума између Русије и Србије о социјалном осигурању, као и меморандум о међусобном разумевању о сарадњи у области социјалне заштите.

Важни споразуми биће потписани и са компанијом НИС, између осталог, меморандум о стратешкој сарадњи између Московског државног института за међународне односе МИП-а Русије, меморандум о стратешкој сарадњи између Руског државног универзитета за нафту и гас и НИС, као и сличан меморандум са санктпетербуршким рударским универзитетом.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво