Коха: САД траже од Приштине да укине таксе

Вашингтон је, преко дипломатске мисије у Приштини, затражио од приштинске владе да суспендује одлуку о наметнутим таксама како би отворили пут за постизање финалног споразума с Београдом, пише "Коха онлајн".

Наводи се да САД не виде никакву корист за Приштину одржавањем наметнутих такси за 100 одсто увећаних на робу из Србије.

"Држава која намерава да закључити коначни споразум треба да суспендује меру наметнутих такси, поручено је из Амбасаде САД у Приштини", наводи се у одговору америчке амбасаде достављеном Кохи.

Указује се истовремено на, како се наводи, два суштинска интереса у следећој фази, која ће морати да буду приоритет.

"Сједињене Државе су од косовског руководства више пута тражиле да одмах укину таксе на робу из Србије и Босне и Херцеговине. Као што смо рекли, не видимо никакву корист од ових мера. Ми снажно охрабрујемо обнављање усредсређивања на суштинске циљеве Косова –европску будућност и нормализацију односа са Србијом", стоји у одговору Амбасаде САД досављеном овом приштинском дневнику. 

Коха диторе преноси да је амбасади САД поставила питање и о сусрету косовског председника Хашима Тачија са америчким амбасадором у Немачкој Ричардом Гренелом, блиским сарадником председника Доналда Трампа, али није добила коментар.

Лист подсећа да је Тачи тада рекао да ће Косово размотрити укидање такси уколико се укаже прилика за постизање споразума са Србијом.

У међувремену се појавила информација и да су Савет за националну безбедност САД и амерички Стејт департмент донели су документ у осам тачака у којем се од пришинске владе захтева да одмах укине стопостотно наметнуте таксе на производе из Србије и прети санкцијама, односно ускраћивањем подршке Косовским безбедносним снагама.

"Тражимо да се одмах таксе суспендују", наводи се у документу и додаје да ће у супротном Приштина бити санкционисана ускраћивањем подршке Косовским безбедносним снагама.

Документ је, како се наводи, у писаном облику достављен приштинској влади, пренела је Кљан Косова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи