Нови протест "Један од пет милиона"

Одржан је шести по реду протест "Један од пет милиона" у Београду. Након обраћања говорника, демонстранти су кренули у шетњу главним улицама. Протести су одржани и у другим градовима.

Oкупљенима су се са бине у Васиној улици у центру Београда обратили глумац Бранислав Трифуновић и Рада Трајковић.

Трифуновић је поручио да је постигнута победа у Ракити, јер је обустављена изградња мини-хидроелектране.

"Зауставили су радове и показали да можемо да се боримо за земљу. У међувремену је наш храбри председник најавио контра-митинг на које ће људе да води за 1.500 динара, на којем ће добити сендвиче да би дошли да га поздраве. То је разлика између њих и нас, ми долазимо срцем а они долазе из страха", рекао је Трифуновић.

"Има нас све више и биће нас више. Победићемо. Победићемо оне који овај народ називају издајницима, страним плаћеницима, олошима...", додао је Трифуновић.

Позвао је окупљене да 16. јануара одају пошту убијеном Оливеру Ивановићу и истакао да неће одустати од захтева да се пронађу његове убице.

"Дужни смо човеку који је мислио другачије, који је један од нас, да му одамо пошту, мирно без пиштаљки, да обележимо тај дан", рекао је Трифуновић.

Рада Трајковић, некадашња посланица у косовском парламенту, критиковала је политику председника Александра Вучића према Косову, истичући да је "покорио Србе" на КиМ.

Поручила је да је народ убијањем и етничким чишћењем платио Милошевићеву најаву реконструкције унутрашњих граница, а да Вучић, како каже, "најављује разграничење као регионално решење Балкана, са новом несрећом, са новим убијањем".

Додала је да Вучић не прави компромис са демонстрантима, али, како каже, прави компромис са Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем који је, истиче, против Устава Србије и против Резолуције 1244.

"Мислили су да смрт Оливера треба да промовише немогућност живота Срба и Албанаца заједно, да разграничење буде могућност. Али оно што је жив Оливер говорио је да смо ми комшије које могу заједно да живе", рекла је Трајковић и позвала Вучића да изручи Приштини Милана Радоичића.

Демонстранти су кренули у шетњу, и на кратко се зауставили код зграде РТС-а где су поново затражили заступљеност на РТС-у. Са разгласа је пуштено писмо генералном директору Драгану Бујошевићу, у којем су прошле суботе њега и главног и одговорног уредника позвали да се повуку.

Упутили су се ка Председништву Србије, одакле су наставили до Палате "Албанија", где је протест завршен.

На данашњем протесту били су истакнути транспаренти "Ми смо уз народ", "Пробуди се, устани Србијо".

Протести су одржани и у Крагујевцу, Куршумлији, Новом Саду, Крушевцу, Ужицу, Пожеги.

У Крагујевцу је ово други по реду протест, а дописник РТС-а јавља да није било страначких обележја. Окупљени су дували у пиштаљке и трубе, а током шетње центром града носили су заставу Србије и заставу са ликом Че Геваре. На Ђачком тргу обратили су се организатори скупа и грађани.

Демонстранти су се у Београду окупили као и претходних пет субота.

Протест је иницијално организован због напада на лидера Левице Србије Борка Стефановића.

Раније су упућена три захтева Влади и председнику – да се открију налогодавци убиства Оливера Ивановића, ко је покушао да убије Борка Стефановића и да јавност сазна ко је покушао да убије новинара Милана Јовановића.

Уз ове захтеве, демонстранти су и данас затражили оставку министра полиције.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво