Симић: Приштина не жели да Срби живе достојно 21. века

Потпредседник Српске листе Игор Симић каже да су проблеми са дистрибуцијом лекова и хране на КиМ засад под контролом.

Игор Симић за Први програм Радио Београда оцењује да скоро два месеца од увођења такса од 100 одсто од стране власти у Приштини, јасно је да је Приштина спремна на све.

"Властодршци у Приштини нису бирали начин како да отежају живот Србима на простору КиМ. Тако су таксе које су уведене, а то на терену значи блокаду дистрибуције српских производа Србима на Космету, показале да они не презају ни од чега, да су спремни да ураде било шта, додаје Симић.

Симић каже да Приштина очекује да ће те економске санкције значити повлачење Срба са простора Косова и Метохије.

Напомиње да се ситуација сваким даном све тежа.

"Оно што нама иде у прилог, пре свега Србима на северу покрајине, то је, с једне стране, креативност српског народа и са друге стране, административна линија која, за сада, онемогућава наставак хуманитарне кризе на овим просторима", наводи потпредседник Српске листе.

Симић нарочито истиче солдирност грађана из централне Србије.

"Огроман број Срба из централне Србије, не само у институцијама већ и приватно се организује и долази на простор Космета. Наша деца су имала прилике да поздраве и приме новогодишње пакетиће од својих вршњака широм централне Србије и то је оно што овим људима даје подстрек да истрају у праведној борби за свој опстанак", додаје Симић.

Игор Симић указује да од тренутка када је косовска власт увела таксе, посланици Српске листе не учествују у раду косовске скупштине.

"Једноставно, нисмо желели својим присуством да им омогућимо да кажу: "Ето, то је демократија, нас 110 гласа 'за', ових девет гласа 'против'", каже Симић.

Према његоим речима, не постоји жеља власти у Приштини да Срби имају живот достајан човека у 21. веку.

"За ових годину и по дана смо пробали више пута да и вербално и разним полтичким притисцима и акцијама сачувамо српски корупс на Косову и Метохији, да заштитимо Србе и њихова права која су прокламована приштинским прописима. Међутим, то је заиста Сизофов посао, јер не постоји жеља власти у Приштини да Срби имају живот достајан човека у 21. веку", наводи Симић.

Симић позвао на мир и уздржаност

"Ситуација је таква да смо ми са грађанима, а не унутар институција, како би покушали да проблеме са којима се суочавају, везано за дистрибуцију српских производа, лекова и хране, сведемо на најмању могућу меру. Наравно уз нас је држава Србија и председник Александар Вучић, као и министарства и грађани, и за сада у томе успевамо", додаје потпредседник Српске листе.

Игор Симић позива Србе да не наседају на свакодневне провокације.

"Као политички представник Срба, да апелујем на мир, уздржаност и да апелујем на међународне представнике да испуне свој мандат који им је поверен на основу Резолуције 1244 – да обезбеде мир и безбедност за све грађане.

"Са друге стране, позивам и Србе да не наседају на провокације које су свакодневне. Исто тако позивам Србе на Косову и Метохији на будност. Због свега што се десило у претходној години, због бројних једностраних потеза Приштине, требало би повести рачуна о томе шта радимо, где радимо, како радимо и шта можемо да учинимо да би заштитили себе и чланове својих породица", закључује Симић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво