Поповић: Потписујемо седам споразума о иновацијама са Русијом

Током предстојеће посете председника Русије Владимира Путина Србији биће, између осталог, потписано седам споразума из области иновација и дигитализације с кључним актерима дигиталне индустрије Русије, навео је у Јутарњем програму РТС-а министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Ненад Поповић наводи да Србија са Русијом жели да сарађује у области нових технологија јер је то, како каже – будућности за Србију и за Русију.

"Не желимо да у Русију извозимо само јабуке и шљиве, желимо у Русију да извозимо српско знање", рекао је Поповић.

Како каже, након потписивања ових споразума, Србија ће отворити руско тржиште за домаће иновационе и дигиталне компаније.

"Моћи ће да учествују на конкретним тендерима и на конкретним пројектима", рекао је министар, додајући да читав свет препознаје знање српских стручњака.

"Русија подржава Србију по питању Косова" 

Очекује да ће председник Путин, који долази у Београд 17. јануара, током своје посете потврдити подршку Русије Србији.

"Русија је до сада заиста беспрекорно и без икаквих услова подржавала максимално Србију на међународној арени по питању Косова, по питању очувања нашег територијалног интегритета и суверенитета и по питању Резолуције 1244 (Савета безбедности УН). Сигуран сам да ће председник Путин потврдити ту позицију код Руса која неће бити измењена. Они ће поштовати Србију, за њих је Косово Србија, поштоваће наш Устав и Резолуцију 1244", истакао је Поповић.

"Бриселски дијалог са Приштином мртав"

Додаје да остаје при свом ставу да је бриселски дијалог са Приштином мртав.

"Европска унија није умела да приволи албанску страну да учини било какав помак у овим преговорима, српска страна је кооперативна. Сада када је дијалог мртав, вероватно треба поништити све оне договоре који су постигнути током Бриселског споразума, јер су Албанци учинили два потпуно неразумна корака, а то су увођење такси и формирање косовске војске лажне државе Косово. Мислим да нема наставка дијалога без укидања косовске војске и без укидања ових такси", рекао је министар.

Наглашава да је неопходно да се усвоји нови формат дијалога Београда и Приштине, у који би били укључени кључни светски актери, пре свега – САД, Русија, Кина, уз Европску унију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи