Вучић: Покушаће да нас доведу до свршеног чина

Председник Србије Александар Вучић је, поводом изјаве Рамуша Харадинаја да нестају границе између Косова и Албаније, указао да ће Албанци покушати да целу међународну заједницу доведу до свршеног чина.

Александар Вучић је, приликом пријема деце са Космета, рекао да му је јасно да ће Албанци да граде свој план.

"Када крајем марта буду избрисали границе тада ће укинути таксе према централној Србији и рећи да су спремни да разговарају, али са другачије позиције, уједињеног Косова и Албаније", рекао је Александар Вучић у изјави новинарима.

Објаснио је да ће Албанци наставити да раде по фазама и истакао да се ради о нечему на шта је Београд раније упозоравао.

Како каже, чини му се да сада људи у свету почињу да добијају информације о томе, али не разуме како је то неком дозвољено да ради. Јер би, да смо ми урадили и десети део тога, била бурна реакција, навео је Вучић.

"Видим колико смета снажна Србија. Када погледам оне у Хрватској, то је надреално шта они пишу и говоре, нема везе са реалношћу. Али разумете зашто то раде јер некима од њих не одговара јака Србија, желели би да је виде слабу као до скора. Немате шта да се љутите на то", додао је председник.

Нагласио је да је за нас најважније да гарантујемо сигурност и безбедност људи на КиМ, да имају плате и живе безбедно.

Вучић је рекао и да актуелно стање ствара велике проблеме и да је неопходно да се власти баве тиме, и не могу да се баве шетњама, већ послом.

Од света једно велико ништа

На питање да ли је контактирао са светским лидерима у вези са активностима Албанаца, Вучић је упитао директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића да ли се сећа колико је само у последња два-три дана указивано на то.

"Када год позовете добијете увек исти одговор. Кога год добијемо од велике западноевропске политике, али и свеукупне западњачке политике, и кажете која ће ваша реакција да буде одговор је: 'Баш смо изненађени, нисмо видели то последње на шта нам указујете. Хвала што сте нас обавестили, реаговаћемо у складу са својим могућностима и капацитетима.' После тога најчешће добијете једно велико ништа", рекао је Вучић.

Указао је да он ни није очекивао некакву реакцију.

"Замислите да ми то радимо са РС. Пре неки дан неки су говорили да правим рат са Додиком против неког. Када сам то радио, осим што нисам дозвољавао да Србија буде понижена. Очигледно за неке људе не постоји и никада Србија не може да буде толико мала колико се они ње плаше да буде усправна, поносита и нормална земља", рекао је Вучић.

Истакао је да ћемо наставити да чувамо своју земљу, да се за њу боримо и за будућност наше земље и деце. Изразио је наду да ће идуће године у Србији бити више деце него ове.

На захвалност новинарке телевизије Мост за укључење новинара на КиМ у исплату косовског додатка, Вучић је казао да је то обавеза наше државе.

"Ви сте увек на КиМ где год да се нешто тешко деси. Од вас чујемо шта се догађа на КиМ и то је наша обавеза", рекао је Вучић.

"Нико никада неће никога 'вртети на ражњу'"

Вучић је најоштрије осудио претње које се упућују било коме због тога што другачије мисли и поручио да се он бори за Србију демократије, а не Србију у којој "ћете неког да вртите на ражњу".

На питање новинара како гледа на атмосферу која се креира у друштву у последње време, укључујући скидање неких емисија са програма, привођење новинара, Вучић је узвратио контрапитањем: "Који је новинар приведен, онај који је претио (Владимиру) Ђукановићу да ће га вртети на ражњу?"

"Мислите да је то леп говор, мислите да је то у реду? Да ли је то демократја, то је то за шта се залажете - 'фашитички вепру на ражњу ћеш се пећи' ", упитао је председник.

Додао је да се новинар који је то писао на Твитеру није представио као новинар већ под лажним именом, јер, како је приметио, "тако то раде јунаци у Србији".

Такав говор, каже, најоштрије осуђује, а на полицији је да ради свој посао. Како каже, "приведени су сви који су претили Тањи Војтеховски и било ком другом".

"Углавном онима који критикују власт, док они који су претили Барбари Животић нису", каже Вучић уз напомену да не зна зашто је то тако и да вероватно постоји неки разлог.

"А да неког вртите на ражњу у Србији, то није Србија за коју се залажем, у Србији коју ја водим нико никада неће вртети никога на ражњу нити се хвалити како је то богоугодно дело", казао је Вучић.

Према његовим речима, таква Србија никад неће победити, него Србија пристојних, одговорних, који воле ову земљу. На питање новинара када је то тачно опозиција од њега тражила расписивање избора, одговара: "Па, ја им нудим."

"Рачунам да када су тако моћни и снажни да желе изборе, то је ваљда природни захтев опозиције да хоће изборе, не мислите ваљда да треба да постоји неко друго место где људи треба да броје своје идеје, програме, планове...", рекао је Вучић.

Пожелевши свима срећну Нову годину, поручио је да би у следећој години желео да чује више аргумената.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара