Србији 2,5 милиона евра за регионални развој

Европска унија одобрила је Србији донацију од 2,5 милиона евра за регионални развој, а средства ће бити додељена регионалним агенцијама за економски развој у Крагујевцу, Зајечару, Зрењанину, Лесковцу и Ужицу.

Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић и шеф Европске комисије у Србији Жозеп Љоверас потписали су са представницима регионалних агенција уговоре о додели тих средстава.

"Потписивање данашњег уговора представља почетак ИПА пројеката у области регионалног развоја и развоја локалне самоуправе, укупне вредности од око 42 милиона евра", изјавио је Ђелић.

Ђелић је подсетио да је у новембру прошле године Влада Србије са ЕУ потписала "ИПА оквирни финансијски споразум" за коришћење бесповратних средстава из предприступних фондова ЕУ у вредности од милијарду евра за период од 2007. до 2011. године.

"У оквиру донације од 2,5 милиона евра биће подржан рад пет регионалних развојних агенција, и то у региону Шумадије и Поморавља, источне Србије, Баната, Пчињског и Јабланичког округа и Златибора", рекао је Ђелић.

Средства су намењена за развој предузетништва, отварање нових радних места, развој села, пољопривреде, туризма и заштите животне средине.

Према Ђелићевим речима, Србија мора да учини много у равномерном регионалном развоју Србије јер разлика у платама између развијених и неразвијених подручја иде од један до четири, у стопи незапослености од један до шест, док је разлика у бруто домаћем производу од један према 22.

"Наша амбиција је да се до краја ове године уз добијање статуса кандидата за ЕУ, квалификујемо за структурне фондове ЕУ, који покривају три домена- равномерни регионални развој, развој пољопривреде и развој људског капитала", рекао је Ђелић.

Шеф Eвропске комисије у Србији Жозеп Љоверас, рекао је да потписивањем тог уговора Србија прелази од програма ЦАРДС према ИПА фондовима, који треба да допринесе напретку регионалног развоја Србије.

Љоверас је изразио наду да ће за нову проевропску Владу Србије приоритет бити и усвајање закона о равномерном регионалном развоју, који је веома значајан за развој економије Србије.

Потписивању уговора у Влади Србије присуствовали су и амбасадор Словеније у Београду Мирослав Луци и амбасадор Француске Жан Франсоа Терал.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи