Гујон за РТС: Срби са КиМ могу да рачунају на нашу братску подршку

Први човек хуманитарне организације "Солидарност за Косово" Арно Гујон рекао је за РТС да се нада да ће му бити укинута забрана уласка на КиМ. Приштини смета што омогућавамо људима на КиМ да остану на свом огњишту, рекао је Гујон.

После 14 година, први пут уочи празника, хуманитарац Арно Гујон није са Србима са Космета јер му је забрањен улаз.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Гујон је рекао да му је јуче било тешко када је оставио волонтере на прелазу Јариње, када су они ушли а он остао.

"Четрнаест година у то време сваки пут улазим на КиМ, тамо дочекујем Нову годину, Божић, то је пола мог живота, навикао сам се на то и на пријатеље које виђам сваке године на КиМ, а ове године не могу", рекао је Гујон.

Како каже, није му лако али је најбитније да се пружање помоћи наставља и да су волонтери могли да уђу без проблема и да овом тренутку деле хуманитарну помоћ (козе, краве, пакетиће за децу, школски прибор и спортску опрему).

"Најбитније је да Срби са КиМ знају да могу да рачунају на нашу братску подршку упркос проблемима и великим изазовима са којима се суочавамо", истакао је Гујон.

Говорећи о 10. септембру када су га зауставили на Мердару, Гујон каже да та забрана стоји и у њој нема образложења.

"Званично образложење је - забрањен вам је улазак на КиМ зато што сте на списку особа којима је забрањен улазак на КиМ", истакао је Гујон.

Према његовим речима, то је неразумљиво и без рокова. "Тада су ме не само вратили са Мердара већ и ухапсили, испитивали, претили и вратили назад. Када гледамо уназад, све те таксе, све је то почело мојим хапшењем 10. септембра, и када се забрањује улазак на КиМ хуманитарцима који реновирају школе и граде фарме, можемо да се запитамо шта ће бити следећи корак, шта можемо да очекујемо после таквих одлука", рекао је Гујон.

Гујон се нада да ће се забрана укинути, јер је то је велики скандал, не само за српску јавност већ је и добар део француске јавности био згранут.

Навео је да је Фигаро написао чланак који је био најчитанији те недеље у Француској, што је велики знак подршке.

"Надам се да ће се укинути та забрана, то је као да су забранили лекару да уђе у болницу. Они су успорили наш хуманитарни рад, смета им што омогућавамо људима да остану на свом огњишту, да живе од свог рада, крозе те фарме које градимо у сарадњи са Епархијом Рашко-призренском", рекао је Гујон.

Каже да су га звали пријатељи са КиМ после те забране, да га питају зашто га нема.

Испричао је да је јуче видео кума који живи у Грачаници, а коме није могао да дође на славу. Он је дошао до Јариња, прешао пешке прелаз и видели су се на пет минута.

"Важно је да будемо сложни са једним циљем, а то је опстанак Срба на КиМ", рекао је Гујон.

Навео је је да му се обраћају грађани са жељом да помогну. "Ми смо француска хуманитарна организација, а њих усмеравамо преко дугих хуманитарних организација", истакао је Гујон.

"Важно је да постоји воља и што не заборављају оне који живе на Космету, а на нама је да их не напуштамо", закључио је француски хуманитарац.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(недеља, 30. дец 2018, 14:15) - anonymous [нерегистровани]

...

Арно Бог те благословио, тебе и твоју породицу.
Оне безумнике је боље не коментарисати, имала сам искуство враћања са границе, сат и по натезања, ваљда су хтјели новац који им нисам намјеравала дати. У неком моменту изјава: ви из Босне нисте признали Косово, зато нема уласка. Утјеху смо нашли у манастиру Студеница; вечера, вино, ноћење, у правом смислу ријечи "као код куће", дочекаше нас и утјешише наши свети Немањићи. Истрајаћемо.

(субота, 29. дец 2018, 19:33) - Pele [нерегистровани]

KiM

Gujon je u pravu i živ je svedok šta albanci čine Srbima.

(субота, 29. дец 2018, 15:12) - Bane [нерегистровани]

v

Hvala ovom predivno čoveku za sve što je učinio i čini za srpski narod na KIm.

(субота, 29. дец 2018, 13:17) - Petar [нерегистровани]

Brisel -Vašington

Mogu samo da zamislim kakva ludnica bi se digla na relaciji Brisel - Vašington da npr Srbija ne pusti nekog humanitarca iz EU u npr Preševsku dolinu da odnese pomoć Albancima (iako im ne treba - navodim samo kao primer).
A kada to radi "njihova država", to je u redu. Pa sigurno kad je to Priština uradila u dogovoru sa njima.
Zar su to pravila koja moramo da ispunimo kroz ta poglavlja? Pa dkad se uskladimo da i mi postanemo takvi kao oni? Da ćutimo kad se dese ovakve stvari?
Pa oni treba da uče od nas, a ne mi od njih.

(субота, 29. дец 2018, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

.

Nadam se da ce i pored toga sto radi Pristina uspeti da sprovede svoju misiju i da ce uspeti da dodje do nasih gradjana.

(субота, 29. дец 2018, 12:13) - Vlada [нерегистровани]

istina

Svet mora da shvati kakav se teror vrši nad našim ljudima na Kosovu.

(субота, 29. дец 2018, 11:47) - milica [нерегистровани]

Iskoristiti ovu zabranu protiv pristinske vlasti

"Званично образложење је - забрањен вам је улазак на КиМ зато што сте на списку особа којима је забрањен улазак на КиМ", истакао је Гујон."

Ovu zabranu ulasku humanitarcu treba nase MIP i svi zvanicnici da iskoriste u Briselu i Njujorku tako da svet vidi bahato i nehumano ponasanje pristinskih vlasti. Zabrana - Humanitarcu ??? Sta je to lose uradio Gujon?

(субота, 29. дец 2018, 11:24) - Sarmat [нерегистровани]

Gujon Srbin najveći

Gujon naš veliki brat heroj. Bog ga blagoslovio

(субота, 29. дец 2018, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Ovo mnogo znaci za nas, pogotovu na nase ljude koji su dole.

(субота, 29. дец 2018, 11:15) - Nikola [нерегистровани]

Sramota je sto ga ne pustaju na KiM

Sramota je sto ga ne pustaju na KiM, ovaj covek je puno uradio za sve Srbe na KiM-u i neizmerno mu hvala zbog toga.