Вучић: Нисмо ни близу решења косовског проблема

Председник Србије Александар Вучић најавио је могућност повећања "косовског додатка". Држава то планира како би Срби на КиМ имали још деце, и како бисмо им показали да на КиМ имају своју будућност, истакао је председник. Вучић је рекао да нисмо ни близу решења косовског проблема, јер је за компромис потребно доста енергије.

Београду и Приштини је далеко дијалог, а камоли споразум, рекао је председник Србије Александар Вучић и поручио да је Србија, ако Албанци то желе, спремна за разговор који може да донесе задовољавајућу будућност – за Србе и Албанце.

Вучић је гостујући на Пинку рекао да је решење питања Косова и Метохије питање за нас – Србе и Албанце.

Ми, поручио је, живимо једни поред других и треба да сарађујемо. У Србији, додао је, раде многи Албанци и са Косова и из Македоније. Међутим, поновио је Вучић, Албанци неће да прихвате компромис.

"Албанци мисле да је цело Косово њихово, а Срби, посебно они на КиМ, знају да Косово није наше. Албанци не желе било какву врсту компромиса, али ако буду желели, ми смо спремни за разговор и договор који може да нам обезбеди задовољавајућу будућност за Србе и Албанце", рекао је Вучић и истакао: "Само да укину те таксе. Ми ћемо се понашати правно. Само нек укину таксе."

Говорећи о формирању приштинског тима за дијалог, Вучић је рекао да је то порука јасна Србима да не желе компромис.

Он је поновио да су у том тиму, како је рекао, неки координатори, Шпенд Ахмети, који је показао шта мисли о Србији и Србима, и Фатмир Лимај, који је наређивао силовања и убијање Срба, а повезан је и са случајем "Клечка".

Ипак, председник каже да, ма колико да је тешко и болно, Србија је спремна за разговор да бисмо обезбедили мир нашем народу и деци.

Председник је указао, међутим, да какво год решење у вези са КиМ буде постигнуто, у Србији нико неће бити сагласан.

"Далеко нам је дијалог, а камоли споразум. А једино решење је у дијалогу", рекао је.

Указао је да представници јужне Митровице раде са неким, како је рекао, уједињењем Митровице.

Напоменуо је да неки кажу да то раде јер се очекује подела Косова, и запитао где је ту логика с обзиром на то да је реч о класичној супротности.

"Како уједињују Митровицу, а очекују поделу?", запитао је председник Вучић.

"Могућност повећања косовског додатка"

Вучић је поручио Србима на КиМ да ће Србија помагати на све могуће начине и учинити све да живе једнако добро следеће године, те да, ако има простора, а уверен је да ће га бити, повећати косовски додатак.

Председник је рекао да држава то планира како би Срби на КиМ имали још деце, и како бисмо им показали да на КиМ имају своју будућност.

Њихово стање је, истакао је председник, све теже, јер Приштина нема намеру да укине таксе, барем до Нове године. 

Указао је да таксе и тешкоће Срба на КиМ у јавности и медијима готово да више нису тема.

"Рекао сам раније да три дана људи овде хоће да причају о Србима на КиМ, четврти дан су уморни и важније им је да ли је поледица, суснежица, Нажалост, ту сам био у праву и неко мора да се бави тиме, а то је држава. Српски народ на КиМ има, може да има и увек ће имати ослонац у својој држави", подвукао је председник.

Рекао је да нисмо ни близу решења косовског проблема, јер је за компромис потребно доста енергије, да жртвујете своју каријеру за добробит будућност своје деце, а, како сматра, нико у Приштини није спреман да то уради.

Казао је да је добро што је амерички председник Доналд Трамп показао жељу да проблем буде решен и да је први пут рекао да треба да се договори Приштина са Београдом и обратно, а да ће они прихватити компромис.

"Ни РОСУ не може на север без дозволе Срба с КиМ"

Председник Вучић рекао је да је једина и права истина то да јединице РОСУ могу да уђу на север Косова само под два услова – уз дозволу Кфора, и уз сагласност српске заједнице.

"То је пуна истина, а друга је ствар ако НАТО хоће то да прекрши", рекао је Вучић. Он је истакао да је договор о томе подразумевао изричито да нема "дугих цеви" на северу Косова.

Подсетио је да је Бриселски споразум потписан 2013. године и да су у тим разговорима тражене гаранције НАТО-а пре свега за РОСУ, јер тада није било јединица ФИТ и других, војска није била ни у најави.

"Наш договор је заснован на неприсуству РОСУ. Лично сам присуствовао свим састанцима, 500 пута поновио пред Ештоновом и званичницима НАТО-а, и лично сам отишао у НАТО и рекао – нема наоружаних Албанаца са дугим цевима на северу, са нагласком на РОСУ, без ова два услова", додао је он.

Они хоће да забораве други део, истакао је Вучић и поновио да је договор био да нема уласка на север без дозволе НАТО-а, то је услов бр. 1, али кумулативни, а не алтернативни услов је сагласност српске заједнице преко њених представника – четири градоначелника.

"То је пуна истина, једина истина. Ко год каже другачије, најгори је лажов", закључује Вучић.

Вучић је рекао да се наслушао свакојаких лажи и да жели да каже народу истину о ономе што је договорено и постигнуто, а, каже, не би био први пут да они измисле нешто или прекрше договор.

"Зато су добили јасно упозорење Србије да се не играју таквим стварима, да ће тиме да доведу у опасност све на Балкану и угрозе мир и безбедност свих", рекао је Вучић.

Он је додао да није тајна ни што део међународне заједнице тражи сваки начин да потпомогне албанску државност на Косову.

Додао је и да Србија не може да очекује да се они понашају у складу са правом, што се могло видети и на седници СБ УН о ситуацији на Косову кроз уста британског амбасадора.

Вучић је позвао Србе на Косову да у миру, здрављу и весељу дочекају Нову годину и Божић и поручио им да могу да рачунају на Србију.

На критике председника Црне Горе Мила Ђукановића да је Србија заоштрила ситуацију са земљама у региону својим понашањем, Вучић је рекао да Србија извози идеје, има интелектуални потенцијал, али не извози пуцаче и убице, и никада више неће бити унижена. 

Говорећи о платама и пензијама, Вучић је изјавио да се очекује да просечна плата у децембру буде 445 евра, а у марту између 460 или 465 евра. Рекао је да је минимална зарада у Србији 2011. године била свега 161 евро, док је сада 228 евра.

Председник Вучић најавио је да ће у Србији ускоро бити усвојен Закон о пореклу имовине и да жели да буде први на коме ће тај закон бити примењен и указао да ће се коначно видети ко је "лопов, а ко тајкун". 

"Држава ствара основ, не може за све да буде крива"  

Председник Вучић поручио је, одговарајући на критике опозиције да власт гради "Београд на води", а да на пружним прелазима нема рампи, да држава не може за све да буде крива.

Запитао је: "Шта то значи, да је неко крив ако се неко залети и слети у реку."

"Не може држава све да уради и не може за све да буде одговорна. Држава је направила добре основе, али не може све, не може да ти забрани да попијеш чашицу више", рекао је председник Вучић.

Као пример је навео јучерашњи удес на пружном прелазу код Врњачке Бање, где је, каже, све било чисто, није било жбуња, али се испоставило да је, како је рекао, неко био у алкохолисаном стању.

"Поштујте, људи, прописе, не може држава да буде за све крива. Ево, знам један прелаз у Железнику где има оптички кабл и рампа, али сви је заобилазе и пролазе около. И када се ту догоди несрећа, шта ћемо онда да кажемо?", запитао је председник Вучић.

"Знају да су слабији него икад пре, а СНС никад јача"

Вучић је изјавио да део опозиције зна да никада нису били слабији, као и да СНС никада није била јача. 

"Они никад нису били слабији и падају из месеца у месец. Пре шест месеци заједно су имали 23-22 одсто, данас нешто више од половине од тога, њих 10-15 заједно", пренео је Вучић резултате истраживања јавног мњења.

Говорећи о протестима у Београду, Вучић је рекао да је спреман да саслуша грађане и да испуни то што траже, али да "лопове политичаре" неће да слуша и да ништа неће да им испуни.

Додао је да разуме незадовољан народ и да ће покушати да поправи неке ствари на које му укажу, али је додао да не може да прихвати критику по питању економије, културе или спорта.

Наводећи да су скупови "Не давимо Београд" бројнији од протеста у Београду, Вучић је рекао да се опозиција служи лажима кад говори о броју људи на протестима у Београду.

"Погледајте каквим се лажима служе о броју људи, то никоме није пало на памет, ни Мири Марковић... Највећи скуп је био наш скуп 2011. године, кад смо ми говорили да је било 100.000 људи, а полицијска процена је била 57.000. Полицијске процене се раде годинама, то су озбиљне ствари", казао је Вучић. 

Вучић је рекао да је спреман да чује шта људи имају да му кажу, да поправи и измени оно што они сматрају да је лоше, а да је спреман и да, ако мисле да имају већину, иде и на изборе. 

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво