Скупштина Војводине разматра буџет за 2019. годину

Посланици Скупштине АП Војводине разматрају предлог буџета за 2019. годину. Предложен покрајински буџет "тежак" је 74,4 милијарде динара.

Шеф посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Војводине, Миленко Јованов каже да је буџет је за око 13 милијарди динара већи него 2016. године, када је формирана Покрајинска влада у постојећем сазиву.

"Порез на зараде је са 3,4 милијарде данас скочио на 4,2 милијарде, а порез на добит са 4,6 на 8,4 милијарди динара", рекао је Јованов.

Нагласио је да економски показатељи у Војводини указују на то да се ситуација "апсолутно мења на боље" и истакао заједничку сарадњу Републике, Покрајине и локалних самоуправа.

Према његовим речима, највећи део новца из покрајинске касе и наредне године ће, поред улагања у инфраструктуру и здравство, бити усмерен у привреду и пољопривреду.

Планираним буџетом за 2019. годину обезбеђен је и висок ниво улагања у областима образовања, културе, информисања и спорта, као и у области остваривања права националних мањина, навео је он.

Шеф посланичке групе СРС Ђурађ Јакшић најавио је пред седницу да посланици те странке неће подржати буџет, јер се, како каже, не може назвати инвестиционим, секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство добио је мање средстава, а нису задовољни ни издвајањем за социјалну заштиту.

Посланици ЛСВ-а напустили седницу

Лиге социјалдемократа Војводине је саопштила да неће подржати буџет АП Војводине, јер ни ове године буџет нема Уставом гарантованих најмање седам посто републичког буџета.

Потом су посланици ЛСВ-а напустили део седнице у току посланичког сата, у знак протеста што је, како кажу, спајањем 20 тачака дневног реда онемогућена расправа.

Посланица ЛСВ Маја Седларевић у саопштењу наводи да спајањем 20 тачака владајућа већина опструише могућност истинске расправе, јер посланика има пет минута да говори о свих 20 спојених тачака дневног реда.

Зато ће, каже, посланичка група ЛСВ на почетку расправе рећи шта има о буџету за наредну годину, а о осталом неће дискутовати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара