Столтенберг: НАТО ће преиспитати ниво ангажовања са КБС

Генерални секретар НАТО-a Јенс Столтенберг поручио је да ће тај војни савез наставити са мисијом Кфора на Косову и најавио да ће, како се КБС буду развијале, Северноатлантска алијанса размотрити свој ниво ангажовања са КБС у наредној години.

Столтенберг је то рекао косовском премијеру Рамушу Харадинају у телефонском разгвору.

"Генерални секретар је у разговору са Харадинајем најавио да ће, у складу са развојем КБС, Северноатлантски савез размотрити ниво ангажовања НАТО-а са КБС наредне године. НАТО ће наставити са мисијом Кфора да обезбеди безбедно окружење на Косову. Кфор послује под мандатом УН и неће бити под утицајем закона о трансформацији КБС", саопштио је НАТО.

Према саопштењу НАТО-а, Столтенберг је Харадинају пренео да је "Северноатлантски савез имао почетну расправу о недавно усвојеним законима о транзицији Косовских безбедносних снага (КБС)".

Столтенберг је рекао и да ће наставити свој ангажман са свим релевантним актерима о регионалној стабилности.

Непосредно уочи гласања у парламенту о трансформацији КБС, Столтенберг је такође разговарао телефоном са Харадинајем и пренео му да је одлука о трансформацији КБС у супротности са ставовима држава чланица НАТО-a.

Харадинај: НАТО подршка за целовито Косово

Рамуш Харадинај je на Фејсбуку потврдио да је разговарао са Столтенбергом. Написао је да је задовољан посвећеношћу Североатлантске алијансе да подржи целовито Косово.

Харадинај је написао да је Столтенберга обавестио о усвајању закона о Министарству одбране, војном мандату КБС и служби у КБС.

Обавестио га је, каже, и о конкретним акцијама косовске владе у успостављању Међуминистарског комитета за евроатлантске интеграције и чланство Косова у НАТО-у.

Додао је и да је упознао Столтенберга са транспарентним процесом трансформације КБС, изразивши, како је рекао, своју визију владе у продубљивању партнерства са НАТО-ом и Кфором, проширењем програма и спремношћу КБС да добринесе регионалној и глобалној сигурности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво