Брнабић: Када би ЕУ данас понудила чланство Србији, рекла бих "не"

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је у Бриселу да је рок за придруживање Србије Европској унији 2025. године веома амбициозано постављен, али да то неће зависити само од Србије, већ и од ЕУ и држава чланица.

"Ако ЕУ данас понуди проширење Србији (да постане чланица), ја бих рекла не. Ми још морамо да радимо", рекла је Брнабићева у Центру за европске политике, а наводи се на Твитер налогу тог центра.

Ана Брнабић је додала да је Европа била у праву када је обликовала проширење тако да Балкан постане стабилнији регион.

Како се наводи на Твитеру Центра за европске политике, Брнабићева је рекла и да Балкан треба да има веће разумевање за изазове са којима се суочава ЕУ.

"За мене је Европа сет вредности, а не ћуп новца", рекла је Брнабићева и додала да је Србија добро схватила ЕУ као породицу вредности и мировни пројекат.

"Србија треба више да се потруди"

Сматра да Србија треба више да се потруди.

"Морамо то да схватимо и да убрзамо реформе, као што морамо да разумемо због чега ЕУ тако ради. На нама је да докажемо да мислимо оно што каžжемо, да спроводимо реформе, пре свега због нас, јер ми желимо да постанемо део тог клуба. Морамо да спроводимо реформе због нас самих. Што их пре спроведемо, људима у Србији ће бити боље", рекла је премијерка.

Одговарајући на питања новинарима, Брнабићева је рекла да се нада да ће се Београд и Приштина постићи компромис у вези са нормализацијом односа. 

"Уложићу много више времена и енергије у изградњу наших односа са Албанцима који žживе на Косову. Мислим да ће такав компромис допринети обостраном улагању. Тај компромис би допринео не само нормализацији односа Београда и Приштине већ и Срба и Албанаца", рекла је Брнабићева.

Када је реч о медијима, Брнабићева је рекла да се широм света воде бројне дебате о слободи медија и да ли држава треба да буде у медијима и финансира их или не.

"На та питања треба да се одговори медијском стратегијом. У последњих шест месеци лично сам се сретала са представницима медија, када смо одлучили да радна група ради директно са мојим кабинетом. Коначно имамо нацрт медијске стратегије и идемо даље са тим", закључила је премијерка,

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво