Туск поздравља "разумне потезе Србије"

Председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са председником Европског савета Доналдом Туском. Разговарано је о ситуацији у региону, противправним мерама Приштине и европским интеграцијама Србије. Састанку у згради "Европа" присуствовала је и премијерка Србије Ана Брнабић.

Александар Вучић је истакао да Србија чврсто подржава дијалог о нормализацији односа са Приштином и сматра да су разговори једини начин решавања отворених питања и очувања регионалне стабилности, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника.

Председник је, међутим, нагласио да даље разговоре онемогућавају одлуке Приштине о драстичном повећању такси на 100 одсто, супротно Цефта споразуму, као и покушај отимања електроенергетског система.

Разговоре онемогућава и усвајање закона којима се омогућава трансформација тзв. Косовских безбедносних снага у тзв. војску Косова, противно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, Бриселском споразуму, ставу српске заједнице на Косову и Метохији, али и сопственим правним прописима на тзв. Косову.

"Србија је посвећена унапређењу регионалне сарадње и опредељена да доприноси том циљу. Предуслов за успешно остваривање и унапређивање регионалне сарадње је строго поштовање закључених споразума и договорених оквира сарадње од стране свих учесница у региону. Једини начин да се створе услови у којима би даљи наставак разговора био могућ, јесте да Приштина повуче противправне и крајње неразумне одлуке", истакао је председник Вучић.

Председник Европског савета Туск поздравио је разумне потезе Србије у односима са Приштином.

Туск jе на твитеру написао да је данас имао добар састанак са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић. На састанку се, како је навео, разговарало о значају регионалне стабилности и дијалогу Београда и Приштине. 

После састанка са Доналдом Туском, председник Вучић присуствовао је заједничком ручку западнобалканских лидера који организује шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини.

Премијерка Брнабић имаће састанак са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером и комесарком за трговину Сесилијом Малмстром.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво