"Амбасадори при УН у Резолуцији 1244 виде шта не постоји"

Говор председника Србије Александра Вучића у Савету безбедности је био аргументован, али то није интересовало амбасадоре, сматра уредница Спутњика Љубинка Милинчић. Каже да они у Резолуцији 1244 виде и оно што тамо не пише.

Главна уредница Спутњика у Србији Љубинка Милинчић сматра да је писмо Доналда Трампа Хашиму Тачију показало шта је циљ САД.

"Видели смо слику из УН када Тачи говори нетачне податке веома сигунро, видели смо коју снагу осећа, а коју нема као председник непостојеће државе. Све време знамо ко га подржава", рекла је Љубинка Милинчић.

Милинчићева сматра да то што се спомиње "постизање споразума који би балансирано одразио интересе Косова и Србије" представља "замазивање очију". "Никада не треба у ћошак сатерати противника, ствара се илузуја да смо се нешто договорили", рекла је уредница Спутњика.

После седнице Савета безбедности јасно је колико је тешка позиција Србије. То се види и на примеру амбасадорке Уједињеног Краљевства која је рекла да у Резолуцији 1244 нема препрека за стварање војске Косова.

"Урадили смо максимално што смо могли, рекли шта је требало, Вучићев говор је био аргументован, са свим оним што треба да се изнесе, али то их није интересовало. Дошли су са готовим говорима – 'немојте да правите ексцесе', 'дијалог је једино решење'. Али у Резолуцији 1244 виде шта не постоји. Тамо пише да је једина војска војска међународних снага", указала је уредница Спутњика.

Иако се показало да дијалог уз посредовање високе представнице ЕУ Федерике Могерини није успео, Милинчићева не очекује да ће се питање Космета да вратити у УН.

"У УН је ситуација другачија, не може се тек тако донети одлука. Бојим се да САД неће дозволити да руски или кинески вето спречи њихову одлуку. У УН се доноси коначна одлука, али јурисдикцију да прихвате, то тешко", рекла је Милинчићева.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво