Вучић данас у Бриселу

После седнице Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији у Њујорку, председник Србије данас стиже у Бриселу на састанак који је организовала шефица европске дипломатије Федерика Могерини. Позивнице за радни ручак добила су три председника и три премијера: Александар Вучић, Мило Ђукановић, Хашим Тачи, Зоран Заев, Денис Звиздић и Еди Рама.

Састанак лидера западнобалканске шесторке почеће око 13.30. Најављено је да ће главне теме бити дешавања у региону с обзиром на тензије које владају месецима, пре свега између Београда и Приштине.

Разговараће се и о оствареном у 2018, као и о предвиђањима за 2019.

Када је реч о евроинтеграцијама, Европска комисија је још у фебруару усвојила стратегију за Западни Балкан и у њој је назначено да све земље имају европску перспективу. Наглашено је, међутим, да ће брзина приближавања зависити од појединачних заслуга и конкретних резултата. То је речено и у мају, на самиту ЕУ и лидера Западног Балкана, првом таквом скупу после 15 година.

И Бриселу је и премијерка Ана Брнабић, која ће заједно са Вучићем имати састанак с председником Европског савета Доналдом Туском. Вечерас ће имати састанак и са председником Европске комисије Жан Клодом Јункером.

Састанак следи дан после још једног писма ЕУ Рамушу Харадинају, у којем наводе да је угрозио напредак постигнут у дијалогу. Упозорен је да је повукао потезе који угрожавају до сада постигнут напредак и да формат преговора треба да остане какав јесте, тј. да Приштину предводи Хашим Тачи.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво