Ана Брнабић за РТС: Коначно не причамо о две стране

Европска унија никад није била директнија у осуди и позивању Приштине да повуче мере које су увели 6, па 21. новембра, рекла је за РТС премијерка Ана Брнабић и истакла да се коначно више не говори о "две стране".

Премијерка Србије Ана Брнабић учествовала је данас на петом састанку Савета за стабилизацију и придруживање, након чега је имала и конференцију за медије са високом представницом ЕУ Федериком Могерини.

"Чини ми се да ЕУ никад није била директнија и недвосмисленија у својој осуди и позивању Приштине да повуче мере које су увели 6, па 21. новембра о таксама на производе из централне Србије и БиХ. То је обележило дан. О томе смо причали и насамо и на Савету и на свим осталим састанцима", рекла је Ана Брнабић у интервјуу за РТС.

Истиче да су сви до детаља информисани о потезима Приштине, да их сви осуђују и да кажу да се зна став ЕУ.

"Помаже и став НАТО-а у вези с формирањем војске Косова, који је у неком аспекту и оштрији од ЕУ", рекла је Брнабићева.

Премијерка ће се сутра састати са председником Савета ЕУ Доналдом Туском и председником Европске комисије Жан Клодом Јункером. И њима ће, каже, предочити проблеме са којима се суочава Србија.

У Бриселу премијерка има два циља. "Први је да представим реформе које спроводимо за бенефит грађана и у оквиру европских интеграција, да се договоримо о фокусу за 2019. и други задатак – да директно чујем њихово мишљење. Оно што Приштина ради противи се свему што се ЕУ трудила да уради за Балкан преко берлинског процеса, регионалног економског повезивања, инфраструктурног повезивања, регионалне канцеларије за малде. Све то Приштина урушава својим мерама", навела је Ана Брнабић.

Партнерски однос са Бриселом

Премијерка Србије је указала да са ЕУ напокон имамо партнерски однос.

"Коначно не причамо о 'две стране', иако је висока представница покушала да балансира на крају прес-конференције", рекла је Брнабићева и додала да коначно имамо признање конструктивне и разумне Србије, која је лидер стабилности, док се види да Приштина има непредвидиве потезе.

На радном ручку у Бриселу сутра ће бити председник Србије Александар Вучић и косовски председник Хашим Тачи.

"Мислим да је изузетно цењен гест у Бриселу то што Вучић долази директно из Њујорка. То је виђено као додатни велики сигнал да је Србија спремна да дође и разговара, да буде пожртвована. Драго ми је што имамо такву врсту представљања Србије у Бриселу. То се коначно Србији признаје", закључила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво