Списак приштинских захтева – преговарачка тактика или порука Брисeлу и Вашингтону

Београду од Приштине стиже списак захтева за свеобухватни споразум. Косовски премијер Рамуш Харадинај представио га је представницима земаља Квинте на КиМ.

"Без дијалога и коначног споразума, само производимо драме", поручује косовски председник Хашим Тачи.

Иако га је Европа упозорила да је једностраним акцијама угрозио дијалог и да треба да га настави стари прeговарач Тачи, Рамуш Харадинај остаје на старом. Представља нацрт спразума са захтевима – попут признања, исплаћивања тзв. ратне одштете, интеграције севера, све у 200 тачака.

"То су све нереални захтеви, од тих захтева нема ништа. Ти захтеви нису упућени Србији, то су захтеви за оне међународне институције које им очигледно нису нешто испоручиле", истиче Ивица Дачић, министар спољних послова.

Пошто укидања виза неће бити ускоро, наљутила је Европа Косово јер, како наводе, остају изоловани на потезу од Украјине до Грчке. Да ли су захтеви Приштине део преговарачке тактике?

"Ако се преговара, увек се тражи више него што се очекује на крају", наглашава Флоријан Бибер са Универзитет у Грацу, са студија југоисточне Европе.

И ко је сада на потезу да одмрзне дијалог – посредник ЕУ или Вашингтон који се види као четврта столица у тим разговорима? 

"За неку такву врсту споразума биће потребне разне земље, институције, ако могу заједно ЕУ и САД, то би било идеално. Али ја сам прилично песимистичан. Можда ће бити потребан неки ресет, нека нова стратегија", наводи Бибер.

"Вашингтон није вољан да притисне Приштину" 

Експерт за југоисточну Европу Гордон Бардош тврди да је велики проблем дијалога чињеница да Вашингтон није вољан да притисне Приштину да буде кооперативнија.

"Инцидент са Марком Ђурићем, одбијање да се напредује у формирању ЗСО, таксе, војска. Да ли је Приштина имала неке последице или пенале? Очито да зна да може у суштини да ради шта хоће и нема разлога да пристане на компромис", додаје Бардош.

Иако без дељења одговорности, реакције ЕУ стају у писма, саопштења, позиве.

"Сви гледају да не истрче превише, односно да неким погрешним потезом не изазову узнемиравање или ескалацију проблема. Вероватно нису могли више, посебно што имају у виду, мислим да се то мора стално узимати у обзир, да би тиме отворили једну врсту конфронтације са САД и њиховим ставом", истиче бивши дипломата Иво Висковић.

Међународни фактор као кључан види и наш саговорник у Приштини.

"Вероватно без међународног притиска, поготово САД, мислим да неће бити преиспитивања, јер се игра на карту популизма. Мислим да је позиција Рамуша Харадинаја много угроженија уколико попусти. Он игра на карту противљења разграничења, које заговара Тачи, на карту таксе од 100 посто, стварања војске Косова", објашњава Бехљуј Бећај, аналитичар из Приштине.

Не и код читаве међународне заједнице, која је готово једногласно осудила увођење такси. Ипак, формирање војске добило је подршку САД и Велике Британије. Не и НАТО-а, који сматра да потез Приштине не води стабилности.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво