Захтев Срба Бриселу да уведе санкције Приштини

У Косовској Митровици је више хиљада људи мирно протестовало испред канцеларија Европске уније и Еулекса због једностраних потеза Приштине, којима се угрожава живот и опстанак Срба на Косову и Метохији. На протесту je од Брисела затражено да без одлагања уведе политичке и економске санкције према властима у Приштини, до окончања кршења Цефта споразума. Прочитано је укупно пет захтева које су Срби упутили међународној заједници.

У Косовској Митровици одржан је још један миран протест, на којем је директор КБЦ "Косовска Митровица" Милан Ивановић истакао да су таксе које је увела Приштина, хапшење Срба под лажном оптужбом и формирање косовске војске – у функцији застрашивања Срба и стварања "велике Албаније".

Ивановић је, на протесту испред канцеларије ЕУ и Еулекса, прочитао и захтеве Срба међународној заједници, од које се тражи да се без одлагања уведу политичке и економске санкције према властима у Приштини, до окончања кршења Цефта споразума.

Срби траже и чврсте гаранције да специјалне полицијске јединице и КБС неће долазити на север, јер је то, истичу, једини начин да се избегне ескалација сукоба.

Такође, поручено је и да се политички представници Срба неће вратити у приштинске институције до укидања тарифа.

Ивановић је поручио да је Србија уз своје грађане на КиМ.

"Ситуација је озбиљна и тешка, али сви смо овде заједно да поручимо да нећемо посустати и нећемо отићи са својих огњишта. Наша држава је уз нас и неће дозволити етничко чишћење и насиље над Србима", поручио је Ивановић.

Позвао је Србију да узврати реципрочним мерама. 

"А држави поручујемо да размисли о реципроцитету, да вратимо радар на Копаонику, да ојачамо установе и институције цивилне заштите, да обезбедимо комуникације, пре свега, у зонама Јариња и Брњака...", рекао је Ивановић. 

У прогласу је поздрављена одлука председника Александра Вучића да се дијалог настави тек по укидању дискриминаторских такси и других нецаринских мера донетих против српског народа.

"Посебно поздрављамо званично саопштен став да ће Србија заштитити српски народ на северу КиМ у случају било каквог угрожавања наше безбедности, која је дубински доведена у питање формирањем албанске тзв. 'војске Косова'", поручено је са скупа у Косовској Митровици.

"Срби никада неће постати робље" 

Окупљенима се обратио и потпредседник Српске листе Игор Симић, који је поручио да Срби већ четврту недељу кроз мирне протесте поручују да се не мире са планом Приштине да их на том простору више нема, али и да никад неће постати робље.

"Упућивали смо поруке Приштини, међународној заједници, али данас се обраћам вама да будемо јединствени", рекао је Симић.

Додаје да Србија неће одустати од мирне демократске борбе за интересе српског народа.

"И 1999. године у јуну на Ибарском мосту, када сте одлучили да останете, било је оних који су се питали да ли је вредно. Ви сте остали овде да браните себе, Србију и будућност своје деце. Немојте бити скромни, захваљујући свакоме од вас и председнику Вучићу, имали смо прилику да синоћ свету кажемо да нећемо одустати од мирне демократске борбе за интересе српског народа на овим просторима и да се не миримо са планом Приштине да нас овде нема", рекао је Симић.

Додаје да је "свака застава на прозорима домова, локала, да је свако дете, студент, човек на радном месту, сваки привредник који се бори да не дође до хуманитарне катастрофе – протест против плана Приштине да нас овде нема".

И то што још нема хуманитарне катастрофе на Косову и Метохији, рекао је Симић, није зато што су се Приштина и Брисел смиловали, већ зато што и поред забрана, са њива, воћњака, ливада и шума, из Зубиног Потока и Лепосавића, са наше земље, још стиже довољно хране.

Захвалио је студентима у Косовској Митровици и поручио родитељима да не брину, јер су ту са другом децом која бране оно што су им преци оставили.

Позвао је окупљене да аплаузом пруже подршку суграђанима који су, како је рекао, без основа оптужени за убиство Оливера Ивановића, као и њиховим породицама које храбро стоје и боре се за истину.

"Нека они буду пример, а ми им поручујемо – нисте сами", рекао је Симић.

После протестног скупа организована је протестна шетња до Трга кнеза Лазара, а већ сутра, новим студентским перформансима, мирни протести у Косовској Митровици ће бити настављени.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво